Luister naar

Leerzaam, helder, soms prikkelend en nooit saai boek over Piet Hein

Nieuws
vrijdag 6 december 2019 om 03:00
Leerzaam, helder, soms prikkelend en nooit saai boek over Piet Hein
Leerzaam, helder, soms prikkelend en nooit saai boek over Piet Hein
Zijn naam is klein. Piet Hein en het omstreden verleden

Simon Rozendaal. Uitg. Atlas Contact, Amsterdam 2019. 390 blz. € 24,99

Piet Hein, die in 1628 de Spaanse zilvervloot veroverde, had een goede naam. Een bekend lied getuigt daarvan: ‘Piet Hein, zijn naam is klein, zijn daden benne groot.’ De laatste tijd is de kritiek op Piet Hein luider gaan klinken. Hij was immers in dienst van de West-Indische Compagnie, die nu in één adem wordt genoemd met kolonialisme en slavenhandel. De titel van zijn boek, Zijn naam is klein, doet vermoeden dat Simon Rozendaal kritisch over Piet Hein schrijft, maar dat blijkt niet het geval. Bij Piet Hein, meent Rozendaal, gingen mannelijkheid en onbevreesdheid gepaard met rechtvaardigheidsgevoel. De Piet Heinstraat kan gewoon Piet Heinstraat blijven heten. Rozendaal beschrijft het leven van Piet Hein op persoonlijke wijze. Zo gebruikt hij het orthodox-christelijke geloof van zijn neef Siem van der Kaaden uit Berkel en Rodenrijs om te laten zien hoe gereformeerden in de zeventiende eeuw volgens hem de Bijbel lazen: letterlijk. Rozendaal verwijst vaak naar het debat over slavernij en kolonialisme en weidt geregeld uit over onderwerpen die zijdelings met Piet Hein te maken hebben. Het is leerzaam, helder, soms prikkelend en nooit saai. Het boek bevat een gedetailleerde jaartallenlijst en beredeneerde bibliografie.

+ leesbaar en leerzaam

- onbesmuikt opiniërende geschiedschrijving

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Hij raakte in opspraak en zijn nieuwste roman overtuigt niet: Michel Houellebecq is het kwijt

Schrijver Michel Houellebecq raakte in opspraak door uitspraken over omvolking en zijn rol in een pornofilm. Onlangs verscheen zijn nieuwe roman in vertaling, maar die kan zich niet meten met Houellebecqs eerdere werk.

Afbeelding

Tom Schepers en de Heilige Graal: 'Christenen leven tussen D-day en V-day'

Hoe kom je van zelfverlossing tot genade? 'Door loutering', zegt de jonge theoloog Tom Schepers. Vier jaar was hij protestants pionier in Aalst. Zijn handen schreven een boek, met verrassend scherpe zinnetjes.

Afbeelding

Deze historica schreef een boek over de Reformatie in de Lage Landen dat veel protestanten zal verbazen

Aan de vooravond van de Reformatie van 1517 was de kerk 'vitaal en veelzijdig', meent historica Christine Kooi. Ze noemt de Reformatie in de Lage Landen een ongenode gast uit Wittenberg, die vroeg kwam en lang bleef.

Afbeelding

In deze geschiedenis van zwangerschap komt de kerk er niet best vanaf - en terecht

Trudy Dehue schreef een belangrijk boek over zwangerschap. Eeuwenlang bemoeiden pastoors en priesters zich met zwangere vrouwen. 'De anti-abortus- of pro-lifebeweging doet er goed aan naar haar uitgangspunten te kijken.'

Afbeelding

Wie bepaalt wat 'normaal' is?

'Normaliteit' deed dankzij de uitvinding van de statistiek tweehonderd jaar geleden haar intrede in de Europese en Angelsaksische geneeskunde, fysiologie, psychologie, sociologie en criminologie. Dit had kwalijke effecten, stelt Sarah Chaney (1978).

Afbeelding

De strijd om de ruimte wordt maar geen echt gevecht

We kunnen niet zonder ruimtelijke ordening, een visie die op het niveau van de landelijke overheid wordt ontwikkeld. Dat maakt Jozef Keulartz heel duidelijk. Maar hij had wel scherper positie mogen kiezen.