Luister naar

Leerzaam, helder, soms prikkelend en nooit saai boek over Piet Hein

Nieuws
vrijdag 6 december 2019 om 03:00
Leerzaam, helder, soms prikkelend en nooit saai boek over Piet Hein
Leerzaam, helder, soms prikkelend en nooit saai boek over Piet Hein
Zijn naam is klein. Piet Hein en het omstreden verleden

Simon Rozendaal. Uitg. Atlas Contact, Amsterdam 2019. 390 blz. € 24,99

Piet Hein, die in 1628 de Spaanse zilvervloot veroverde, had een goede naam. Een bekend lied getuigt daarvan: ‘Piet Hein, zijn naam is klein, zijn daden benne groot.’ De laatste tijd is de kritiek op Piet Hein luider gaan klinken. Hij was immers in dienst van de West-Indische Compagnie, die nu in één adem wordt genoemd met kolonialisme en slavenhandel. De titel van zijn boek, Zijn naam is klein, doet vermoeden dat Simon Rozendaal kritisch over Piet Hein schrijft, maar dat blijkt niet het geval. Bij Piet Hein, meent Rozendaal, gingen mannelijkheid en onbevreesdheid gepaard met rechtvaardigheidsgevoel. De Piet Heinstraat kan gewoon Piet Heinstraat blijven heten. Rozendaal beschrijft het leven van Piet Hein op persoonlijke wijze. Zo gebruikt hij het orthodox-christelijke geloof van zijn neef Siem van der Kaaden uit Berkel en Rodenrijs om te laten zien hoe gereformeerden in de zeventiende eeuw volgens hem de Bijbel lazen: letterlijk. Rozendaal verwijst vaak naar het debat over slavernij en kolonialisme en weidt geregeld uit over onderwerpen die zijdelings met Piet Hein te maken hebben. Het is leerzaam, helder, soms prikkelend en nooit saai. Het boek bevat een gedetailleerde jaartallenlijst en beredeneerde bibliografie.

+ leesbaar en leerzaam

- onbesmuikt opiniërende geschiedschrijving

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Piet van Midden over het land dat hij liefheeft: 'Israël is een droom die nachtmerrie kan worden'

Predikant en universitair docent Piet van Midden is vaak meer thuis in Israël dan in Nederland. 'Hier neem ik soms een verkeerde afslag of ken een plaatsnaam niet. Dat overkomt me in Israël nooit.'

Afbeelding

Hoe het koloniale verleden doorwerkt in het heden

Nederlands kolonialisme had niet alleen gevolgen voor landen en volken ver weg, maar veranderde ook de Nederlandse samenleving. De bloei van een havenstad als Middelburg was onlosmakelijk met slavernij verbonden, terwijl iemand als Abel Tasman, uit het Groningse Lutjegast, bij..

Afbeelding

De vitale stem van Rushdie

In zijn nieuwe roman Victoriestad keert Salman Rushdie met een sprookjesachtig verhaal terug naar zijn geboorteland India. Rushdie had het manuscript net voltooid toen hij afgelopen zomer werd neergestoken en het zicht aan één oog verloor.

Afbeelding

Eleanor Catton is terug met een ecothriller

Eleanor Catton schreef met Het woud van Birnam een spannende ecothriller, waarin de paden van een miljardair en een activistisch tuinderscollectief kruisen.

Afbeelding

De debuutroman van een vluchtelingenkind. 'Ik ben een geprivilegieerde versie van mijn moeder'

Journalist Maral Noshad Sharifi was vier jaar toen ze Iran met haar moeder ontvluchtte. In haar debuutroman Citroeninkt onderzoekt ze wat een vluchtervaring doet met een kind.

Afbeelding

Een geur van vuilnis en uitwerpselen maakte de kathedraal van Antwerpen letterlijk adembenemend

Prostituees rondom de kerk, lijklucht in de kerk, honden op het altaar: de kathedraal van Antwerpen deed denken aan de tempel die door Jezus gereinigd werd. ‘Slijk, vuilnis, bedorven water, geronnen bloed en uitwerpselen.’