Luister naar

Vers 1: Debuut & onthulling

Nieuws
Is er een mooiere manier om de geboorte van een nieuwe poëzierubriek te vieren dan met een debuut en een onthulling?
Rien van den Berg
vrijdag 18 oktober 2013 om 11:18
Vers 1: Debuut & onthulling
Vers 1: Debuut & onthulling

Ooit bevatte deze cultuurbijlage de rubriek Vers. Die rubriek sneuvelde pakweg bij vers 129, toen ik van de cultuurredactie vertrok naar de binnenlandredactie. Dat betekende het einde van een decennium intensieve omgang met poëzie. Voor uitgeverij Brandaan maakte ik daarna de Brandaan van de christelijke poëzie. Een sluitstuk. Een boek vol met het mooiste dat de christelijke poëzie sinds de laatste oorlog had voortgebracht. Met een vooruitblik. Gedichten van beloftes.

Een was er van een dichter die ik destijds nog anoniem moest houden. Zijn gedicht heette Achter de deur sta jij, en ging over een toevallige ontmoeting op een station. Dat is een vaker bezongen onderwerp natuurlijk, maar deze dichter deed iets dat me nieuwsgierig maakte. Uiteraard ontmoetten de hij en de zij elkaar niet: Ik keek omhoog door het vertrekbericht was ik je kwijt, waar ben je gebleven? / De bel, de deuren schuiven sissend dicht. Je moet daar staan. Je bent van mij in wezen. Die laatste zin deed het hem. Hoezo je bent van mij? Wat nu, in wezen?

rauw

Geen tijd om daar bij stil te staan, want de dichter beleeft zijn coming out: het is Maarten van Aes, alias Simon van der Lugt, die onlangs debuteerde met de bundel Alles onveilig. Achter de deur sta jij staat er niet in, en dat is niet toevallig. De toon is rauw, de werkelijkheid van deze bundel ligt onder de vloek. Misbruik, uitbuiting, onvermogen om echt contact te maken. Alles onveilig, inderdaad. Ook in het gedicht hieronder.

De juf probeert het mooi te maken voor kinderen, maar wij weten wie de eerste verstoppertjespelers waren, en dat ze dat deden toen alles kapot was. Een signaal dus. In de tweede strofe probeert de dichter krampachtig de ontspanning van de kindertijd vast te houden, stokken zoeken, blaadjes verzamelen... tevergeefs. In het derde deel gaat alles keihard kapot.

vaardig

En God? Geen zon treedt terug...

Is Alles onveilig een briljant debuut? Nee hoor. Er staan best wat zwakke momenten in, best wat uitgesleten formuleringen (tasten naar het licht, vertroostende borsten). Maar Maarten van Aes is vaardig over de taal, durft woorden en beelden hun werk te laten doen, en bovendien draait hij zijn hoofd niet af als de werkelijkheid bar blijkt. En dat is het eerste dat een dichter moet doen: blijven kijken.

Vers 1 van de nieuwe poëzierubriek, vanaf nu om de drie weken op deze plek, is voor hem.


De avond valt over het stadspark

waar de juffrouw liep met de kinderen

en vertelde over God die alles schiep

de struiken en de bomen om in te

schuilen bij verstoppertje.

Je kunt er ook een afgebroken tak

in vinden of een gevallen blad of

in de schemer van een zomerdag

de drukte ruilen voor de dood.

De voetstap op je rug, hand op je

mond, dreiging dat hij je zal ver-

moorden, hij slaat je neus kapot,

en hij komt binnen. Geen zon

treedt terug, geen tree, niet een.


Alles onveilig (gedichten)

Maarten van Aes. Uitg. Aspekt, Soesterberg 2013. 60 blz. 12,50

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Wie bepaalt wat 'normaal' is?

'Normaliteit' deed dankzij de uitvinding van de statistiek tweehonderd jaar geleden haar intrede in de Europese en Angelsaksische geneeskunde, fysiologie, psychologie, sociologie en criminologie. Dit had kwalijke effecten, stelt Sarah Chaney (1978).

Afbeelding

De strijd om de ruimte wordt maar geen echt gevecht

We kunnen niet zonder ruimtelijke ordening, een visie die op het niveau van de landelijke overheid wordt ontwikkeld. Dat maakt Jozef Keulartz heel duidelijk. Maar hij had wel scherper positie mogen kiezen.

Afbeelding

Ideaal vakantieboek over een mysterieuze munt

Richard Osinga schreef een toegankelijk en spannend verhaal dat tegelijk de grote vragen niet schuwt. Over drie mensen die worden verbonden door een mysterieuze munt in Congo.

Afbeelding

Staan in de schoenen van de christen-Palestijn

Munther Isaac, Palestijns christen en theoloog, hoopt dat lezers van zijn boek Aan de andere kant van de muur in de schoenen van christen-Palestijnen gaan staan.

Afbeelding

Marteling is niet middeleeuws maar modern mensenwerk

Martelkamers en martelwerktuigen. Het is niet alleen iets voor toeristisch aangeprezen, wat dubieuze musea in Amsterdam of Londen, het gebeurt hier en nu, door mensen die het als baan doen, en ondanks internationale wetgeving.

Afbeelding

Literair schaakspel in Argentinië

Wie Schaaknovelle van Stefan Zweig heeft gelezen, kent ook Mirko Czentowic, zijn fictieve schaakgrootmeester. Bekende literaire, maar ook historische personages, figureren in de nieuwste 'documentaireroman' van Ariel Magnus, die flaneert tussen de tragiek van de Joodse ballings..