Luister naar

De hele Peter Pontiac

Nieuws
Vorig jaar ontving Peter Pontiac (Peter Pollmann) de prestigieuze Marten Toonder Prijs. Zijn uitgever besloot Pontiacs volledige stripwerk uit te geven in een mooi gebonden boek: Rhythm. Het boek voert je van 1969 tot en met 2011 door het werk van een eigenzinnig tekenaar.
Teunis Bunt
vrijdag 9 maart 2012 om 12:05
De hele Peter Pontiac
De hele Peter Pontiac

Pontiac leidt al lang een rustig en geregeld bestaan, zeker na de geboorte van zijn dochter, maar voor velen blijft hij toch de undergroundtekenaar, de man van sex, drugs and rock n roll, de man die de binnenkant kende van de kraak- en de punkbeweging. Het ruige werk, dus. Dat klopt ook wel. Pontiac heeft een voorkeur voor de rafelranden van het leven en hij tekent die rafels niet mooier dan ze zijn...

Pontiac is een autobiografisch tekenaar, die vaak herkenbaar in zijn eigen strips optreedt. Ook schept hij wel personages die duidelijk afsplitsingen van hemzelf zijn. Daarbij spaart hij ook zichzelf niet. Hij tekent niet alleen zichzelf terwijl hij aan het tekenen is of terwijl hij rondloopt op het festival Lowlands, maar ook bijvoorbeeld als hij drugs gebruikt, in de periode dat hij dat nog deed.

compositie

In Rhythm leren we Pontiac en zijn stripwerk kennen. Bij het doorbladeren valt meteen op dat veel plaatjes helemaal vol zijn. Veel figuurtjes, weinig lege ruimte. Daardoor is er ook bij herlezing van de strips steeds weer iets nieuws te ontdekken. Veel details blijken je bij eerste lezing ontgaan te zijn. Aan de figuren kun je zien dat Pontiac Robert Crumb bewondert; je kunt slechtere voorbeelden nemen.

En altijd, werkelijk altijd, is het tekenwerk tot in de puntjes verzorgd. De compositie is doordacht, tot en met de keuze van de vorm van de kaders. Van elke tekening is duidelijk dat die alleen door Pontiac gemaakt kan zijn. Niet alleen door zijn stijl, maar ook door de tekst, waarin altijd weer de auteur terug te vinden is.

Kraut

Het meest indrukwekkende werk van Peter Pontiac is Kraut, dat overigens niet in Rhythm is opgenomen. In Kraut gaat Pontiac op zoek naar zijn vader. Vader Joop Pollmann was lid van de NSB en werkte in de oorlog als Kriegsberichter voor de SS. Pollmann heeft daar nooit veel over willen vertellen en in de jaren zeventig verdween hij ook nog eens op mysterieuze wijze. Hij werd het laatst gezien in de Daaibooibaai bij Curaçao. Is hij verdronken? Was het zelfmoord? Leeft hij toch nog ergens? Niemand die het weet.

In Kraut gaat Pontiac het gesprek met zijn vader aan. Eigenlijk is het boek één lange brief aan zijn vader, waarin Pontiac hem verwijten maakt, maar waarin hij hem vooral wil leren kennen. Pontiac probeert erachter te komen wat het betekent om een zoon van een dergelijke vader te zijn. Hij onderzoekt niet alleen het leven van zijn vader, maar ook dat van zichzelf.

stripliteratuur

Een biografiek noemde Pontiac het, anderen noemden het wel de tegenhanger van Spiegelmans Maus, waarin Art Spiegelman zijn joodse vader portretteert. Een beeldroman is het eigenlijk niet, maar het aangrijpende boek leest wel als een spannende roman. Het boek verscheen voor het eerst in 2001 en er was niets in de Nederlandse stripliteratuur dat ermee vergeleken kon worden.

In 2005 verscheen een herdruk, uitgebreid met nagekomen berichten. Deze uitgave van Kraut is nu opnieuw verschenen in een goedkope herdruk. Het is mooi dat in Rhythm en Kraut het werk van Pontiac verzameld is. Daarnaast zijn er nog veel illustraties die ook wel eens een plaatsje in een verzamelboek zouden verdienen.

Rhythm (verzameld stripwerk)

Peter Pontiac. Uitg. Oog & Blik/De Bezige Bij, Amsterdam 2011. 368 blz. 49,90

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Hij raakte in opspraak en zijn nieuwste roman overtuigt niet: Michel Houellebecq is het kwijt

Schrijver Michel Houellebecq raakte in opspraak door uitspraken over omvolking en zijn rol in een pornofilm. Onlangs verscheen zijn nieuwe roman in vertaling, maar die kan zich niet meten met Houellebecqs eerdere werk.

Afbeelding

Tom Schepers en de Heilige Graal: 'Christenen leven tussen D-day en V-day'

Hoe kom je van zelfverlossing tot genade? 'Door loutering', zegt de jonge theoloog Tom Schepers. Vier jaar was hij protestants pionier in Aalst. Zijn handen schreven een boek, met verrassend scherpe zinnetjes.

Afbeelding

Deze historica schreef een boek over de Reformatie in de Lage Landen dat veel protestanten zal verbazen

Aan de vooravond van de Reformatie van 1517 was de kerk 'vitaal en veelzijdig', meent historica Christine Kooi. Ze noemt de Reformatie in de Lage Landen een ongenode gast uit Wittenberg, die vroeg kwam en lang bleef.

Afbeelding

In deze geschiedenis van zwangerschap komt de kerk er niet best vanaf - en terecht

Trudy Dehue schreef een belangrijk boek over zwangerschap. Eeuwenlang bemoeiden pastoors en priesters zich met zwangere vrouwen. 'De anti-abortus- of pro-lifebeweging doet er goed aan naar haar uitgangspunten te kijken.'

Afbeelding

Wie bepaalt wat 'normaal' is?

'Normaliteit' deed dankzij de uitvinding van de statistiek tweehonderd jaar geleden haar intrede in de Europese en Angelsaksische geneeskunde, fysiologie, psychologie, sociologie en criminologie. Dit had kwalijke effecten, stelt Sarah Chaney (1978).

Afbeelding

De strijd om de ruimte wordt maar geen echt gevecht

We kunnen niet zonder ruimtelijke ordening, een visie die op het niveau van de landelijke overheid wordt ontwikkeld. Dat maakt Jozef Keulartz heel duidelijk. Maar hij had wel scherper positie mogen kiezen.