Luister naar

De hele Peter Pontiac

Nieuws
Vorig jaar ontving Peter Pontiac (Peter Pollmann) de prestigieuze Marten Toonder Prijs. Zijn uitgever besloot Pontiacs volledige stripwerk uit te geven in een mooi gebonden boek: Rhythm. Het boek voert je van 1969 tot en met 2011 door het werk van een eigenzinnig tekenaar.
Teunis Bunt
vrijdag 9 maart 2012 om 12:05
De hele Peter Pontiac
De hele Peter Pontiac

Pontiac leidt al lang een rustig en geregeld bestaan, zeker na de geboorte van zijn dochter, maar voor velen blijft hij toch de undergroundtekenaar, de man van sex, drugs and rock n roll, de man die de binnenkant kende van de kraak- en de punkbeweging. Het ruige werk, dus. Dat klopt ook wel. Pontiac heeft een voorkeur voor de rafelranden van het leven en hij tekent die rafels niet mooier dan ze zijn...

Pontiac is een autobiografisch tekenaar, die vaak herkenbaar in zijn eigen strips optreedt. Ook schept hij wel personages die duidelijk afsplitsingen van hemzelf zijn. Daarbij spaart hij ook zichzelf niet. Hij tekent niet alleen zichzelf terwijl hij aan het tekenen is of terwijl hij rondloopt op het festival Lowlands, maar ook bijvoorbeeld als hij drugs gebruikt, in de periode dat hij dat nog deed.

compositie

In Rhythm leren we Pontiac en zijn stripwerk kennen. Bij het doorbladeren valt meteen op dat veel plaatjes helemaal vol zijn. Veel figuurtjes, weinig lege ruimte. Daardoor is er ook bij herlezing van de strips steeds weer iets nieuws te ontdekken. Veel details blijken je bij eerste lezing ontgaan te zijn. Aan de figuren kun je zien dat Pontiac Robert Crumb bewondert; je kunt slechtere voorbeelden nemen.

En altijd, werkelijk altijd, is het tekenwerk tot in de puntjes verzorgd. De compositie is doordacht, tot en met de keuze van de vorm van de kaders. Van elke tekening is duidelijk dat die alleen door Pontiac gemaakt kan zijn. Niet alleen door zijn stijl, maar ook door de tekst, waarin altijd weer de auteur terug te vinden is.

Kraut

Het meest indrukwekkende werk van Peter Pontiac is Kraut, dat overigens niet in Rhythm is opgenomen. In Kraut gaat Pontiac op zoek naar zijn vader. Vader Joop Pollmann was lid van de NSB en werkte in de oorlog als Kriegsberichter voor de SS. Pollmann heeft daar nooit veel over willen vertellen en in de jaren zeventig verdween hij ook nog eens op mysterieuze wijze. Hij werd het laatst gezien in de Daaibooibaai bij Curaçao. Is hij verdronken? Was het zelfmoord? Leeft hij toch nog ergens? Niemand die het weet.

In Kraut gaat Pontiac het gesprek met zijn vader aan. Eigenlijk is het boek één lange brief aan zijn vader, waarin Pontiac hem verwijten maakt, maar waarin hij hem vooral wil leren kennen. Pontiac probeert erachter te komen wat het betekent om een zoon van een dergelijke vader te zijn. Hij onderzoekt niet alleen het leven van zijn vader, maar ook dat van zichzelf.

stripliteratuur

Een biografiek noemde Pontiac het, anderen noemden het wel de tegenhanger van Spiegelmans Maus, waarin Art Spiegelman zijn joodse vader portretteert. Een beeldroman is het eigenlijk niet, maar het aangrijpende boek leest wel als een spannende roman. Het boek verscheen voor het eerst in 2001 en er was niets in de Nederlandse stripliteratuur dat ermee vergeleken kon worden.

In 2005 verscheen een herdruk, uitgebreid met nagekomen berichten. Deze uitgave van Kraut is nu opnieuw verschenen in een goedkope herdruk. Het is mooi dat in Rhythm en Kraut het werk van Pontiac verzameld is. Daarnaast zijn er nog veel illustraties die ook wel eens een plaatsje in een verzamelboek zouden verdienen.

Rhythm (verzameld stripwerk)

Peter Pontiac. Uitg. Oog & Blik/De Bezige Bij, Amsterdam 2011. 368 blz. 49,90

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Piet van Midden over het land dat hij liefheeft: 'Israël is een droom die nachtmerrie kan worden'

Predikant en universitair docent Piet van Midden is vaak meer thuis in Israël dan in Nederland. 'Hier neem ik soms een verkeerde afslag of ken een plaatsnaam niet. Dat overkomt me in Israël nooit.'

Afbeelding

Hoe het koloniale verleden doorwerkt in het heden

Nederlands kolonialisme had niet alleen gevolgen voor landen en volken ver weg, maar veranderde ook de Nederlandse samenleving. De bloei van een havenstad als Middelburg was onlosmakelijk met slavernij verbonden, terwijl iemand als Abel Tasman, uit het Groningse Lutjegast, bij..

Afbeelding

De vitale stem van Rushdie

In zijn nieuwe roman Victoriestad keert Salman Rushdie met een sprookjesachtig verhaal terug naar zijn geboorteland India. Rushdie had het manuscript net voltooid toen hij afgelopen zomer werd neergestoken en het zicht aan één oog verloor.

Afbeelding

Eleanor Catton is terug met een ecothriller

Eleanor Catton schreef met Het woud van Birnam een spannende ecothriller, waarin de paden van een miljardair en een activistisch tuinderscollectief kruisen.

Afbeelding

De debuutroman van een vluchtelingenkind. 'Ik ben een geprivilegieerde versie van mijn moeder'

Journalist Maral Noshad Sharifi was vier jaar toen ze Iran met haar moeder ontvluchtte. In haar debuutroman Citroeninkt onderzoekt ze wat een vluchtervaring doet met een kind.

Afbeelding

Een geur van vuilnis en uitwerpselen maakte de kathedraal van Antwerpen letterlijk adembenemend

Prostituees rondom de kerk, lijklucht in de kerk, honden op het altaar: de kathedraal van Antwerpen deed denken aan de tempel die door Jezus gereinigd werd. ‘Slijk, vuilnis, bedorven water, geronnen bloed en uitwerpselen.’