Hoe vaak leef je of je onder stroom staat?
De bovenkant van het noordelijk halfrond van de planeet blijft bij Nederlandse uitgevers niet onopgemerkt. Komt een schrijver daarvandaan, dan is een uitgave niet ver meer.
Net uit bij uitgeverij Anthos: Het verdriet van de engelen van Jón Kalman Stefánsson. Een pijnlijk verhaal, dat nog pijnlijker wordt doordat het zo tergend langzaam verteld wordt. En dan ineens groots doorbroken wordt met dit soort fragmenten: De dood brengt geen verzoening, als hij bestaat dan vind je hem in het leven. Toch is niets zo overschat als het leven.
Je vervloekt de maandag, het slechte weer, de buren, je vervloekt de dinsdag, het werk en de winter, maar dat alles zal in een fractie van een seconde zijn verdwenen. [...] Hoe lang leeft een mens alles bij elkaar opgeteld? Hoeveel uren zijn hem vergund die rein zijn, hoe vaak leeft hij alsof hij onder stroom staat en de hemel verlicht? De vogel fluit, de worm woelt de aarde om zodat het leven niet verstikt en jij verloekt de maandagen, je vervloekt de dinsdagen en de mogelijkheden slinken en je innerlijk zilver verdoft. Wauw. En dan weer terug naar het kleine verhaal, waarvan je allang wist dat het geen klein verhaal was.
Vikingen
Het verdriet van de engelen is het tweede deel van een trilogie. Het eerste deel, Hemel en hel, verscheen in 2010. De vertaling is van Marcel Otten, die ook de grote IJslandse Sagas en onlangs nog de proza-Edda in het Nederlands vertaalde. Van Halldór Kiljan Laxness (IJsland, 1902-1998) is inmiddels de zevende roman in het Nederlands uit. Een groots en sappig epos, over de relatief late kerstening van zijn eiland en de eeuw direct erna.
In de elfde eeuw is het christendom officiële godsdienst, maar bezingen dichters nog wel volop de oude goden en bloeddorstige heldendaden van de Vikingen. Dat zijn immers de nog vers in het geheugen liggende kolonisators van het eiland, van wie tot op heden elke IJslander afstamt.Laxness is een van de grootste noordse schrijvers. Hij kreeg in 1955 de Nobelprijs voor de Literatuur.