Luister naar

Boek kort: Alleen uw liefde laat mij leven. Dagboek in 366 gedichten - Arie Maasland

Nieuws
Martin Boon
vrijdag 24 november 2017 om 03:00
Boek kort: Alleen uw liefde laat mij leven. Dagboek in 366 gedichten - Arie Maasland
Boek kort: Alleen uw liefde laat mij leven. Dagboek in 366 gedichten - Arie Maasland
Alleen uw liefde laat mij leven. Dagboek in 366 gedichten

Arie Maasland. Uitg. Boekencentrum, Utrecht. 384 blz. € 18,99

De auteur is neerlandicus. In 2014 won hij een wedstrijd Schriftberijming van het Reformatorisch Dagblad met een bewerking van Psalm 4. Deze uitgave houdt het midden tussen een dichtbundel en een dagboek. Voor elke dag van het jaar heeft hij een korte rijmdicht geschreven. Het houdt telkens verband met de Bijbeltekst waar hij onder aan de pagina naar verwijst. Bij 1 Korinthe 4: 1-5 schrijft hij: ‘Voel je jezelf te weinig gewaardeerd? Wordt wat je doet niet goed gerecenseerd? Wat maakt het uit wat mensen van je vinden, als God je werk ruimhartig accepteert?’ Het niveau van de gedichten wisselt sterkt. Op zijn best is de auteur wanneer hij ruimte laat voor interpretatie, zoals goede poëzie tot nadenken stemt. Maar veel vaker weet hij wel erg goed wat wijs en goed is. Die moraliserende toon vermoeit al snel. Aan het einde van de bundel staat een handig register met Bijbelplaatsen.

+ interessante vorm

- moraliserend

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Arbeiderswoningen in de Suikerbakkersgang in de Jordaan in Amsterdam in 1895.

De mooiste en de belangrijkste dingen van het moderne leven zijn zó negentiende-eeuws

‘Dat is zó negentiende-eeuws’, wordt er wel gezegd van iets wat achterhaald zou zijn. Maar de grootste zegeningen van de moderne tijd komen uit de negentiende eeuw: van de koude douche tot de parlementaire democratie.

'Migrant Mother' Florence Owens Thompson, en haar kinderen, gefotografeerd door Dorothea Lange (1936).

Jongste Pulitzer Prize winnaar Josephine Johnson schrijft een boek met tijdloze aantrekkingskracht

In weinig woorden schetst Josephine Johnson één beklemmend lang, verschrikkelijk jaar van een arm boerengezin tijdens de depressie. Daarmee wint ze als jongste auteur ooit de Pullitzer Prize.

Murat Isik

De roman die 'de Bijlmer een gezicht gaf' heeft eindelijk een vervolg

Van de Bijlmer naar San Francisco; met het betreden van de nieuwe, vrije wereld is Metin vastbesloten zijn oude zelf achter te laten. Eindelijk kunnen we lezen hoe het hem is vergaan in het nieuwe boek van Murat Isik.

Corrie ten Boom met de Duitse luitenant Hans Rahms in 1951. Rahms was haar ondervrager toen ze gevangen zat in Scheveningen. Hij stelde veel vragen over haar geloof. Na de oorlog kwam hij zelf tot geloof.

Wat maakt Corrie ten Boom zo uitzonderlijk? 'Ze vergaf haar vijanden na de oorlog'

Corrie ten Boom verborg Joden in haar huis in Haarlem. Maar dat is niet wat haar uitzonderlijk maakt, vindt de Amerikaanse auteur Larry Loftis. ‘Ze vergaf de man die haar verraden had. Ze stopte nooit met liefhebben.’

'In de wandelgangen van de Amsterdamse Stadsschouwburg was meteen sprake van paniek.'

Grote onrust onder schrijvers over mogelijke fusie boekenuitgevers

Auteurs uitgeverij De Bezige Bij zijn zeer bezorgd over plannen voor een fusie tussen uitgeefconcern WPG, waar De Bezige Bij onderdeel van is, en VBK Uitgevers, eigenaar van onder meer de literaire uitgeverijen Atlas Contact en Ambo Anthos.

Angela Saini: ‘Ik geloof niet dat een samenleving automatisch beter is als vrouwen de macht hebben.’

Mannen aan de macht, het is níét natuurlijk, volgens schrijver Angela Saini

‘Wat is van alle tijden?’, vroeg een journalist tijdens een interview aan popster Taylor Swift. ‘Het patriarchaat’, antwoordde ze zonder aarzelen. Maar niets is minder waar, ontdekte wetenschapsjournalist Angela Saini.