Luister naar

Literatuur: Spoo Pee Doo - Dimitri Verhulst

Nieuws
Kim van de Wetering
vrijdag 3 februari 2017 om 03:00
Literatuur: Spoo Pee Doo - Dimitri Verhulst
Literatuur: Spoo Pee Doo - Dimitri Verhulst
Spoo Pee Doo

Dimitri Verhulst. Uitg. Atlas Contact, ­Amsterdam 2016. 155 blz. € 19,99

Dimitri Verhulsts Spoo Pee Doo volgt hoofdpersoon Vannolle op een van diens vele uitgaansavonden in een Belgische stad. Hoewel hij zijn geliefde even zo vaak verbetering belooft, laat hij zich weer vollopen aan de toog, met vreemde vrouwen en goeie gesprekken. Tijdens deze nacht wordt er een aanslag gepleegd op Schiphol door moslimterroristen.

Tientallen mensen vinden de dood bij deze aanslag, maar Vannolle en zijn gezelschap laten zich er weinig aan gelegen liggen en gaan door met de kroegentocht, tot ze ’s ochtends dronken hun bed vinden. Hun problemen van die nacht zijn de slinkende voorraad speciaal bier en waar condooms te vinden.

Grof en onverschillig, maar misschien zit er meer in Vannolles reactie op dit onbevattelijke kwaad. Ergens in zijn roes merkt hij op: ‘De tegenreactie op haat zal passie moeten zijn.’ Als hij liever tongzoent dan treurt, is zijn houding misschien een pleidooi om dóór te gaan? Om je niet totaal te laten ontwrichten?

Misschien is dat het ook juist niet; de achterflap vertelt dat Verhulst met het boek precies ageert tegen die oprukkende onverschilligheid die Vannolle net als velen aan de dag legt ten aanzien van alle aanslagen. Hij wil met Spoo Pee Doo de vraag adresseren of we de monsters van het terrorisme zelf hebben gevoed. Jammer genoeg komt hij daar echter niet toe, ook niet tussen de regels door, wat je toch zou hopen van de man die tevens het schitterende en subtiele De helaasheid der dingen schreef. Spoo Pee Doo ontstijgt niet aan de roes van die nacht, blijft in de oppervlakkigheid van het uitgaansleven en raakt niet aan die urgente vragen. Het lijkt geschreven in eenzelfde roes als waarin de hoofdpersoon zich bevindt, maar dat geeft het niet de kracht die je zou hopen; het overschreeuwt veeleer de boodschap die het boek zou kunnen brengen. De vele niet ter zake doende uitwijdingen zijn grof, rommelig en niet allemaal toe te schrijven aan Verhulsts anekdotische manier van vertellen. Die verteltrant en schrijfstijl zijn doorgaans zijn grote kracht, maar hier missen die doel.

+ actueel

- rommelig

- plat

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Fwd: romanrecensies Het hoedenatelier

In 1830 runt de twintigjarige, vaderloze Elise Rosen samen met moeder Charlotte en oma Anna een hoedenatelier in Kassel, Westfalen. Op een goede dag maakt ze kennis met de adellijke Sybilla von Schönhoff en er ontwikkelt zich een fijne vriendschap tussen de jonge vrouwen, ondan..

Afbeelding

Fwd: romanrecensies Bidden tussen het onkruid

De slachtingen tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog komen dichtbij in Bidden tussen het onkruid, de nieuwe roman van Tara Johnson. In april 1861 ontvlucht Cassandra Kendrick het dorp Howell in Michigan (VS) en daarmee haar gewelddadige vader.

Afbeelding

De Nederlandse geschiedenis bestaat bij de gratie van het buitenland. Dat bewijst dit boek

Het besef is doorgedrongen dat de Nederlandse geschiedenis nauw verweven is met gebeurtenissen en ontwikkelingen in het buitenland. Hoe kan het anders met een land dat in de delta van de grote Europese rivieren ligt?

Afbeelding

De (mis)vormende jaren van Donald Trump

Boeken over het fenomeen Trump zijn er in overvloed, maar dit is een bijzonder exemplaar. Het accent ligt op de jonge Donald en de auteur is de Witte Huis-specialist van The New York Times.

Afbeelding

Er zijn christenen die moeite hebben met het Oude Testament. Om verschillende redenen. Een van de redenen is het vinden van de rode draad, waar gaat het om in al die verhalen? En hoe pas je die oude teksten toe in het moderne leven? De schrijver doet haar best om een soort gids..

Afbeelding

Wie regelmatig preekt, zal de vraag achter dit boek herkennen: heb ik er zin in? Dit boek doet een poging om die zin te zoeken, vast te houden en vooral te stimuleren.