Luister naar

Literatuur: De ontwrichting is meer lofzang dan roman

Nieuws
Albert Heller
vrijdag 3 juni 2016 om 03:00
Literatuur: De ontwrichting is meer lofzang dan roman
Literatuur: De ontwrichting is meer lofzang dan roman
De ontwrichting

Hans van Hartevelt. Uitg. In de Knipscheer,

Haarlem 2016. 256 blz. € 18,50

Een lofzang op de boer. Anders is het boek De ontwrichting van Hans van Hartevelt niet te omschrijven. Het is een ode aan de mensen die er dagelijks voor zorgen dat iedereen voldoende eten op zijn bord krijgt.

Zijn verhaal speelt zich in de toekomst af, zo’n vijftien jaar vooruit. Van Hartevelt schetst een land dat steeds meer vertrouwt op technologie, zelfs het boerenbedrijf heeft geen handjes meer nodig.

Juist door de ‘vooruitgang’ komt het boerenbedrijf van Adriaan, Aletta en hun dochter Emma onder druk te staan. De prijzen die ze krijgen zijn laag, de internationale concurrentie is hevig.

Totdat terroristen toeslaan en in één klap de elektriciteitsvoorziening en alle telecommunicatie onmogelijk maken. Het hele land ligt plat, ook de boerderij. Maar, in een mum van tijd blijken ‘ouderwetse’ trekkers en andere landbouwvoertuigen goud waard. De boerderij wordt de enige hoop voor velen. IT-specialisten zonder werk zijn dankbaar als ze werk als druivenplukker kunnen krijgen op de boerderij.

Ondertussen staat de relatie van Adriaan en Aletta onder druk, zeker als zij meerdere malen vreemdgaat.

Het idee voor het boek is origineel. Vaak is het echter te weinig uitgewerkt. Van Hartevelt walst als het ware door het verhaal heen. De spanning tussen Aletta en Adriaan, de opbloeiende liefde tussen Emma en domotica-specialist Luuk, het gaat veel te snel, te makkelijk. De personages, hun gevoelens, ze gaan niet echt leven. Ook de oorzaak van de ontwrichting, de terroristische aanslagen, wordt snel afgedaan.

Bovendien vergeet Van Hartevelt de impact van die aanslagen op de hoofdpersonen goed weer te geven. Wat doet het met ze? Hoe angstig zijn ze?

Misschien was Van Hartevelt te druk zijn liefde voor het platteland in het boek te stoppen. ‘De mensen hebben de binding met de natuur verloren.’ Op dat niveau blijft het boek hangen. En dat is jammer, want het idee van de chaos is veelbelovend.

Het is dan ook de opzet van het boek die maakt dat je door blijft lezen, zeker niet de vele technische uitleg van zaken op het boerenbedrijf. Er is uiteindelijk te weinig ontwrichting.

+ origineel idee

- spanning te weinig uitgewerkt

- landbouwdetails gaan vervelen

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Nadenken over ernstige gevolgen van klimaatverandering, dat voelt als filosoferen op het dek van de Titanic

Filosoof Wouter Kusters beleefde zelf zijn moment van klimaatpaniek. Hij roept de lezer op het probleem niet weg te wuiven of te ontkennen, maar rustig te overdenken en daarna in actie te komen.

Afbeelding

Alles moet groter, sneller, efficiënter, maar we weten niet waarom. Frank Mulder doet er niet aan mee

Frank Mulder moedigt christenen aan niet mee te gaan in westers 'vooruitgangsdenken' dat mensen vermorzelt en de planeet uitput. Hij vertaalde een oud Frans boek dat hem inspireerde. 'Vrijheid begint met nee zeggen.'

Afbeelding

'Alkibiades' is de nieuwe roman van Ilja Leonard Pfeijffer: een grootse tragedie

Een tragische held, de decadentie van de oude Grieken, de filosofie van Sokrates en een commentaar op de huidige democratie. Ilja Leonard Pfeijffer brengt het allemaal samen in een uitzonderlijke roman: Alkibiades.

Afbeelding

Een wonder in Bretagne

'De Bretons gaan niet tegen de natuur in. Ze gehoorzamen haar. Ze hebben nog gevoel voor het heilige.' Zuster van Liefde Anne, een non uit Parijs, wordt naar Roscoff in Bretagne gestuurd met de voorspelling dat daar een verschijning van Maria ophanden is.

Afbeelding

Gabrielle Zevin brengt gamewereld tot leven

Met dit opvallende boek (met opvallende titel), over twee vrienden die beroemd worden door hun computerspellen, scoort Gabrielle Zevin ook bij lezers die niet thuis zijn in de gamewereld. De rode draad is namelijk de bijzondere vriendschap tussen Sam en Sadie.

Afbeelding

Het fatsoeneren van een mens

Lennard Vink en Violetta Wasserman hebben een liefdesrelatie. Lennard heeft het in 1998 zes keer uitgemaakt en toch raakte het steeds opnieuw 'aan'. Het lijkt een triviale geschiedenis met veel domme ruzies.