Luister naar

Literatuur: Kroniek van een verzonnen leven - Charles Ducal

Nieuws
Hans Hovens
vrijdag 20 april 2018 om 03:00
Literatuur: Kroniek van een verzonnen leven - Charles Ducal
Literatuur: Kroniek van een verzonnen leven - Charles Ducal
Kroniek van een verzonnen leven

Charles Ducal. Uitg. Atlas Contact, Amsterdam 2018. 173 blz. € 19,99

Wie in de jaren vijftig opgroeide in het katholieke zuiden van Nederland of in Vlaanderen zal veel herkennen in deze levensgeschiedenis van Remi Dessein. Ook al is Remi niet alleen op de wereld, zo voelt het voor hem zelf wel. Hij is erg intelligent en haalt de hoogste cijfers op school, maar thuis krijgt hij daar nauwelijks complimenten voor. Naar zijn gevoel ziet niemand hem staan, behalve als hij iets niet goed gedaan heeft. Dan wacht hem straf. Nu heeft hij daar zelf ook wel aan bijgedragen door een grote zonde te begaan. Hij heeft ontdekt dat ‘zijn ding’ reageert op aanraking, waarna het gaat ‘bonken’ in zijn hoofd. Daarna is er spijt en belooft hij God beterschap. Masturberen is natuurlijk zonde en je krijgt er ruggenmergverweking van, maar de schaamte hangt ook samen met van een verkrachting die de elfjarige Remi ziet. Het slachtoffer wordt gedood. Remi durft daar niets over te zeggen omdat er in de buurt van het misdrijf ook een pornoboekje is gevonden en dat is van hem.

Zo te zwijgen over zoiets ernstigs vanuit schaamtegevoelens is wat veel van het goede. Ook zonder een dergelijk trauma zou het zondebesef bij een briljante katholieke jongen goed uit de verf gekomen zijn.

De eenzaamheid die de jongen ervaart als hij telkens de beste van de klas is, hoe hij dat van zichzelf ook moet zijn en hoe hij de andere kinderen omkoopt door hen bij proefwerken te laten afkijken, is goed getroffen. Ook het tijdsbeeld, waarbij Remi eind van de jaren zestig en begin van de jaren zeventig zijn geloof verliest en zich laaft aan marxistische idealen, komt overtuigend over.

Dan wordt hij ook nog eens een bekend dichter, die afknapt op een vernietigende recensie en intussen ook nog zijn beste vriend van zich vervreemdt. Pas op het eind van zijn leven ontdekt Remi hoe hij almaar medelijden met zichzelf had en daarbij geen oog had voor zijn goede vriend, niet voor zijn echtgenote en niet voor zijn ouders. Dan wordt hij alsnog gelouterd.

In hoeverre deze biecht verzonnen is, mag gevraagd worden. Remi heeft vijf dichtbundels geschreven en zijn verzameld werk is verschenen. Dat lijkt erg veel op het werk van de ­auteur Charles Ducal, die zijn ver­zameld werk de titel gaf: ‘Alsof ik er haast ben’ en die evenals Remi de Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs heeft gewonnen. Frans Dumontier, de ware naam van Ducal, groeide ook op in een katholiek boerengezin in Vlaanderen en was net als zijn hoofdpersoon langdurig leraar Nederlands.

+ een mooi tijdsbeeld, vol zonde en schaamte

- gebrek aan verluchtende humor

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Romanrecensies Rozen in de nacht

In 1943 neemt de Amerikaanse Grace elf kinderen mee op een barre tocht door de Pyreneeën. De kinderen, onder wie broer Élias en zus Marguerite, zijn ontsnapt uit een nazikamp in Vichy-Frankrijk.

Afbeelding

Pleidooi voor een zelfbewuste democratie

Binnenkort is het een jaar geleden dat Rusland Oekraïne binnenviel. Al snel ging deze oorlog voor Nederland niet meer om 'Rusland tegen Oekraïne', maar om 'wij tegen zij': het democratische Europa, tegen het autocratische Rusland van Poetin.

Afbeelding

Niets zo onvoorspelbaar als geschiedenis

Geschiedenis is lenig en buigbaar. En zeker als er over feiten geen eensgezindheid bestaat, ligt de weg naar de meest bizarre interpretaties van het verleden open. Regimes en dictators maken er handig gebruik van. Maar het komt ook voor in democratieën. 'Niemand is immuun.'

Afbeelding

Drie levens verbonden door migratiecrisis

In Het gouden uur volgen we het verhaal door de ogen van drie verschillende personages. Deze personages zijn met elkaar verbonden, maar juist daarom ontzettend alleen.

Afbeelding

Sterke mannen houden vooral van elkaar

Ook in een democratie kan er ruimte ontstaan voor 'de sterke man'. Die kan zichzelf doordrukken of worden gewenst door het volk dat hij zegt te vertegenwoordigen. Maar zijn macht is niet onbeperkt en het 'tijdperk van' lijkt alweer voorbij.

Afbeelding

Over Bach en het verlangen naar verlossing

Deze vrijdag valt in een bijzondere week. Van 26 januari tot 1 februari is het de week van de poëzie. Deze keer met als thema 'vriendschap' en een geschenk onder de veelbelovende titel Er staat te gebeuren.