Luister naar

Literatuur: Majoor van het Menselijk Leed. Leven, werk en imago van Herman Brusselmans - Rick Honings

Nieuws
Herman Veenhof
vrijdag 18 mei 2018 om 03:00
Literatuur: Majoor van het Menselijk Leed. Leven, werk en imago van Herman Brusselmans - Rick Honings
Literatuur: Majoor van het Menselijk Leed. Leven, werk en imago van Herman Brusselmans - Rick Honings
Majoor van het Menselijk Leed. ­Leven, werk en ­imago van Herman Brusselmans

Rick Honings. Uitg. Prometheus, ­Amsterdam 2018. 392 blz. € 24,99

De Vlaamse veelschrijver Herman Brusselmans komt weldra met zijn 77e boek en hij is nog maar zestig. Zijn biografie is nu al geschreven; helder, boeiend en best kritisch, voor een fan. Rick Honings (34) doceert moderne Nederlandse letterkunde aan de Leidse universiteit. Hij schreef al twee opvallende boeken; een biografie van de negentiende-eeuwse, conservatieve poëet Willem Bilderdijk, De gefnuikte arend (2013) en De dichter als idool. Literaire roem in de negentiende eeuw (2016).

Vooral dat laatste onderzoek was een goede opstap naar dit boek over een schrijver die als geen ander zijn eigen leven hervertelde en vervormde tot ‘autofictie’ waarbij je als lezer tegelijk alles en niets te weten komt. Brusselmans is in toenemende mate fenomeen (een langharig, gedateerd bebrild en rokend televisiecriticus), en pas daarna schrijver. Nooit kreeg hij een prijs. Het zit hem dwars, maar legt hem geen windeieren, in zijn appartementje aan het Oudburg, in het oude stadscentrum van Gent. Hij verdient per jaar een ton aan zijn boeken en daarnaast het dubbele aan optredens in de media. Per boek worden er rond de twintigduizend exemplaren afgezet, kortom, niet alleen Brusselmans, maar ook de schoorsteen rookt.

Honings benoemt in zijn beschrijving van leven, werk en imago van Brusselmans ook de pijnpunten. Hij groeide op in Hamme, als zoon van de hardhandige veehandelaar Gust en de zachtaardige moeder Lea, was kort stervoetballer, ging bijna kapot aan drank en Diverse Rookwaren en had twee lange relaties met Gerda Baeyens (die nooit in de media komt, maar voor Honings haar memoires schreef) en Tania de Metsenaere.

Achter zijn masker van cynisme, lol, schuttingtaal, bastaardvloeken en steeds vermoeider ogende provocatie schuilt het gapend leed van zelfhaat, angst en onvermogen. ‘Geloof mij, mij wil je niet ontmoeten’, schreef hij in 2016 in de Nieuwe Revu.

Brusselmans is een gewonde man die eigenlijk mensen wil redden. De titel van de biografie geeft een telkens opduikende romanfiguur weer die dat ook probeert en faalt. De echte liefde vindt hij nimmer, het grote boek schrijft hij nooit, wat rest is de tol van de roem.

+ ordentelijke biografie

- die 76 Brusselmansboeken? Pfff …

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Romanrecensies Rozen in de nacht

In 1943 neemt de Amerikaanse Grace elf kinderen mee op een barre tocht door de Pyreneeën. De kinderen, onder wie broer Élias en zus Marguerite, zijn ontsnapt uit een nazikamp in Vichy-Frankrijk.

Afbeelding

Pleidooi voor een zelfbewuste democratie

Binnenkort is het een jaar geleden dat Rusland Oekraïne binnenviel. Al snel ging deze oorlog voor Nederland niet meer om 'Rusland tegen Oekraïne', maar om 'wij tegen zij': het democratische Europa, tegen het autocratische Rusland van Poetin.

Afbeelding

Niets zo onvoorspelbaar als geschiedenis

Geschiedenis is lenig en buigbaar. En zeker als er over feiten geen eensgezindheid bestaat, ligt de weg naar de meest bizarre interpretaties van het verleden open. Regimes en dictators maken er handig gebruik van. Maar het komt ook voor in democratieën. 'Niemand is immuun.'

Afbeelding

Drie levens verbonden door migratiecrisis

In Het gouden uur volgen we het verhaal door de ogen van drie verschillende personages. Deze personages zijn met elkaar verbonden, maar juist daarom ontzettend alleen.

Afbeelding

Sterke mannen houden vooral van elkaar

Ook in een democratie kan er ruimte ontstaan voor 'de sterke man'. Die kan zichzelf doordrukken of worden gewenst door het volk dat hij zegt te vertegenwoordigen. Maar zijn macht is niet onbeperkt en het 'tijdperk van' lijkt alweer voorbij.

Afbeelding

Over Bach en het verlangen naar verlossing

Deze vrijdag valt in een bijzondere week. Van 26 januari tot 1 februari is het de week van de poëzie. Deze keer met als thema 'vriendschap' en een geschenk onder de veelbelovende titel Er staat te gebeuren.