Alles moet groter, sneller, efficiënter, maar we weten niet waarom. Frank Mulder doet er niet aan mee

Interview
Journalist Frank Mulder moedigt christenen aan niet mee te gaan in westers ‘vooruitgangsdenken’ dat mensen vermorzelt en de planeet uitput. ‘Ik ben de laatste die aan een smartphone begint.’ Zijn inspiratie haalt hij uit een boek van de Franse socioloog Jacques Ellul dat nergens meer te verkrijgen was. Dus vertaalde hij het opnieuw. ‘Ellul stond permanent in een verzetshouding. Vrijheid begint met nee zeggen.’
Gerard ter Horst
donderdag 25 mei 2023 om 17:45 aangepast 26 mei 2023 06:45
Frank Mulder: 'Ik heb al moeite met zoiets als spaargeld.'
Frank Mulder: 'Ik heb al moeite met zoiets als spaargeld.' beeld Leonard Walpot

Als iemand in 1948 de problemen voorziet waarmee westerse samenlevingen nu kampen, namelijk een overvloed aan middelen, aan ‘meer, beter, efficiënter’, zonder goed te weten waarom en waartoe, op een manier die mensen én de aarde uitput, dan weet die persoon wellicht ook een uitweg uit de malaise.

Die persoon was de Franse socioloog, bekeerling en anarchist Jacques Ellul (1912-1994). Zijn kleine maar scherpgerande werk Staan in de wereld van nu uit 1948 is in een fonkelnieuwe Nederlandse vertaling bezorgd door Frank Mulder, iemand met een levendige geest en lichtblauwe ogen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Nadenken over ernstige gevolgen van klimaatverandering, dat voelt als filosoferen op het dek van de Titanic

Filosoof Wouter Kusters beleefde zelf zijn moment van klimaatpaniek. Hij roept de lezer op het probleem niet weg te wuiven of te ontkennen, maar rustig te overdenken en daarna in actie te komen.

Afbeelding

Alles moet groter, sneller, efficiënter, maar we weten niet waarom. Frank Mulder doet er niet aan mee

Frank Mulder moedigt christenen aan niet mee te gaan in westers 'vooruitgangsdenken' dat mensen vermorzelt en de planeet uitput. Hij vertaalde een oud Frans boek dat hem inspireerde. 'Vrijheid begint met nee zeggen.'

Afbeelding

'Alkibiades' is de nieuwe roman van Ilja Leonard Pfeijffer: een grootse tragedie

Een tragische held, de decadentie van de oude Grieken, de filosofie van Sokrates en een commentaar op de huidige democratie. Ilja Leonard Pfeijffer brengt het allemaal samen in een uitzonderlijke roman: Alkibiades.

Afbeelding

Een wonder in Bretagne

'De Bretons gaan niet tegen de natuur in. Ze gehoorzamen haar. Ze hebben nog gevoel voor het heilige.' Zuster van Liefde Anne, een non uit Parijs, wordt naar Roscoff in Bretagne gestuurd met de voorspelling dat daar een verschijning van Maria ophanden is.

Afbeelding

Gabrielle Zevin brengt gamewereld tot leven

Met dit opvallende boek (met opvallende titel), over twee vrienden die beroemd worden door hun computerspellen, scoort Gabrielle Zevin ook bij lezers die niet thuis zijn in de gamewereld. De rode draad is namelijk de bijzondere vriendschap tussen Sam en Sadie.

Afbeelding

Het fatsoeneren van een mens

Lennard Vink en Violetta Wasserman hebben een liefdesrelatie. Lennard heeft het in 1998 zes keer uitgemaakt en toch raakte het steeds opnieuw 'aan'. Het lijkt een triviale geschiedenis met veel domme ruzies.