‘Alkibiades’ is de nieuwe roman van Ilja Leonard Pfeijffer: een grootse tragedie

Recensie
Een tragische held, de decadentie van de oude Grieken, de filosofie van Sokrates en een commentaar op de huidige democratie. Ilja Leonard Pfeijffer brengt het allemaal samen in een uitzonderlijke roman: Alkibiades.
Arie Kok
dinsdag 23 mei 2023 om 15:42 aangepast 24 mei 2023 16:43
Ilja Leonard Pfeijffer noemt zijn nieuwe boek zelf een tijdreis, een verhaal dat je terugvoert naar oude tijden die je van de middelbare school nog kent en die in dit boek opnieuw tot leven komen.
Ilja Leonard Pfeijffer noemt zijn nieuwe boek zelf een tijdreis, een verhaal dat je terugvoert naar oude tijden die je van de middelbare school nog kent en die in dit boek opnieuw tot leven komen. beeld anp

Veertien maanden slechts werkte Ilja Leonard Pfeijffer aan Alkibiades, zijn nieuwe roman over de grote heerser van Athene. Meer dan 770 pagina’s besteedt hij aan het verhaal, en daar komen dan nog eens zo’n 200 pagina’s verwijzingen, overzichten en kaarten bij. Er spreekt een verbazingwekkende eruditie uit, ook als je weet dat Pfeijffer promoveerde op de Griekse dichter Pindarus en college gaf in klassieke talen aan de Universiteit Leiden. 

Het plan om een roman te schrijven over de Griek die, zoals het in een klassieke tragedie toegaat, als verrader wordt vermoord, lag al heel wat jaren te sluimeren. Tot Pfeijffer de parallellen met deze tijd ineens doorzag, hoe democratie onder druk kan komen te staan als populisten de fundamenten ervan..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Wie bepaalt wat 'normaal' is?

'Normaliteit' deed dankzij de uitvinding van de statistiek tweehonderd jaar geleden haar intrede in de Europese en Angelsaksische geneeskunde, fysiologie, psychologie, sociologie en criminologie. Dit had kwalijke effecten, stelt Sarah Chaney (1978).

Afbeelding

De strijd om de ruimte wordt maar geen echt gevecht

We kunnen niet zonder ruimtelijke ordening, een visie die op het niveau van de landelijke overheid wordt ontwikkeld. Dat maakt Jozef Keulartz heel duidelijk. Maar hij had wel scherper positie mogen kiezen.

Afbeelding

Ideaal vakantieboek over een mysterieuze munt

Richard Osinga schreef een toegankelijk en spannend verhaal dat tegelijk de grote vragen niet schuwt. Over drie mensen die worden verbonden door een mysterieuze munt in Congo.

Afbeelding

Staan in de schoenen van de christen-Palestijn

Munther Isaac, Palestijns christen en theoloog, hoopt dat lezers van zijn boek Aan de andere kant van de muur in de schoenen van christen-Palestijnen gaan staan.

Afbeelding

Marteling is niet middeleeuws maar modern mensenwerk

Martelkamers en martelwerktuigen. Het is niet alleen iets voor toeristisch aangeprezen, wat dubieuze musea in Amsterdam of Londen, het gebeurt hier en nu, door mensen die het als baan doen, en ondanks internationale wetgeving.

Afbeelding

Literair schaakspel in Argentinië

Wie Schaaknovelle van Stefan Zweig heeft gelezen, kent ook Mirko Czentowic, zijn fictieve schaakgrootmeester. Bekende literaire, maar ook historische personages, figureren in de nieuwste 'documentaireroman' van Ariel Magnus, die flaneert tussen de tragiek van de Joodse ballings..