Gabrielle Zevin brengt gamewereld tot leven

Recensie
Met dit opvallende boek (met opvallende titel), over twee vrienden die beroemd worden door hun computerspellen, scoort Gabrielle Zevin ook bij lezers die niet thuis zijn in de gamewereld. De rode draad is namelijk de bijzondere vriendschap tussen Sam en Sadie. Zevin weet hun band heel mooi neer te zetten. In de loop van het verhaal wordt dat ook gezien door een verpleegster in het ziekenhuis: ‘Zij leek bijna een verlengstuk van hem, en hij van haar.’
Tineke Goedhart
vrijdag 19 mei 2023 om 07:20
Afbeelding
beeld

Sam en Sadie leren elkaar kennen in een kinderziekenhuis waar Sam opgenomen is. Ze spelen samen een computerspelletje in de speelruimte. Sam, die al weken niet gepraat heeft, wil wel een praatje maken met dit meisje. Daarmee begint een levenslange vriendschap. Toch komt er eerst al snel een kink in de kabel als Sam erachter komt waarom Sadie in het ziekenhuis op bezoek komt. 

Jaren later, als Sam net is gaan studeren op de universiteit in Harvard, ziet hij Sadie plotseling terug in een metrostation. Hij roept haar. Even doet ze alsof ze hem niet hoort, maar dan draait ze zich om. Het is het begin van een bijzondere samenwerking. Sam en Sadie zijn jong, ijzersterk in hun vak en succesvol in het bedenken en ontwerpen van computerspellen. Ze..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Wie bepaalt wat 'normaal' is?

'Normaliteit' deed dankzij de uitvinding van de statistiek tweehonderd jaar geleden haar intrede in de Europese en Angelsaksische geneeskunde, fysiologie, psychologie, sociologie en criminologie. Dit had kwalijke effecten, stelt Sarah Chaney (1978).

Afbeelding

De strijd om de ruimte wordt maar geen echt gevecht

We kunnen niet zonder ruimtelijke ordening, een visie die op het niveau van de landelijke overheid wordt ontwikkeld. Dat maakt Jozef Keulartz heel duidelijk. Maar hij had wel scherper positie mogen kiezen.

Afbeelding

Ideaal vakantieboek over een mysterieuze munt

Richard Osinga schreef een toegankelijk en spannend verhaal dat tegelijk de grote vragen niet schuwt. Over drie mensen die worden verbonden door een mysterieuze munt in Congo.

Afbeelding

Staan in de schoenen van de christen-Palestijn

Munther Isaac, Palestijns christen en theoloog, hoopt dat lezers van zijn boek Aan de andere kant van de muur in de schoenen van christen-Palestijnen gaan staan.

Afbeelding

Marteling is niet middeleeuws maar modern mensenwerk

Martelkamers en martelwerktuigen. Het is niet alleen iets voor toeristisch aangeprezen, wat dubieuze musea in Amsterdam of Londen, het gebeurt hier en nu, door mensen die het als baan doen, en ondanks internationale wetgeving.

Afbeelding

Literair schaakspel in Argentinië

Wie Schaaknovelle van Stefan Zweig heeft gelezen, kent ook Mirko Czentowic, zijn fictieve schaakgrootmeester. Bekende literaire, maar ook historische personages, figureren in de nieuwste 'documentaireroman' van Ariel Magnus, die flaneert tussen de tragiek van de Joodse ballings..