Het fatsoeneren van een mens

Recensie
Lennard Vink en Violetta Wasserman hebben een liefdesrelatie. Lennard heeft het in 1998 zes keer uitgemaakt en toch raakte het steeds opnieuw ‘aan’. Het lijkt een triviale geschiedenis met veel domme ruzies. Ook de titel Bonsaibaby van deze nieuwe roman van de Nederlandse schrijver A.N. Ryst doet gekunsteld aan en is eerder afstotend dan prikkelend.
Hans Ester
vrijdag 19 mei 2023 om 07:20
Afbeelding
beeld

Er is echter meer aan de hand dan gehakketak dat óf in bed eindigt óf de ouverture tot een nieuwe breuk vormt. Violetta dreigt psychisch in een diep gat te vallen en vertelt Lennard over het loodzware gewicht van de liefde van haar ouders voor haar. De ouders beslissen over alle kanten van Violetta’s leven: school, boeken, hobby’s, vriendschappen en de liefde. Op Violetta heeft dat een verstikkende uitwerking. Violette probeert aan Lennard duidelijk te maken dat zij, ondanks de verstikkende druk van haar ouders, toch van hen houdt. De kunstschilder Lennard - die zelf bepaald geen mooie jeugd heeft gehad – kleurt Violetta’s verhaal in met zijn eigen emoties en herhaalt op zijn manier wat Violetta’s ouders haar aandeden. De titel van de ro..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Wie bepaalt wat 'normaal' is?

'Normaliteit' deed dankzij de uitvinding van de statistiek tweehonderd jaar geleden haar intrede in de Europese en Angelsaksische geneeskunde, fysiologie, psychologie, sociologie en criminologie. Dit had kwalijke effecten, stelt Sarah Chaney (1978).

Afbeelding

De strijd om de ruimte wordt maar geen echt gevecht

We kunnen niet zonder ruimtelijke ordening, een visie die op het niveau van de landelijke overheid wordt ontwikkeld. Dat maakt Jozef Keulartz heel duidelijk. Maar hij had wel scherper positie mogen kiezen.

Afbeelding

Ideaal vakantieboek over een mysterieuze munt

Richard Osinga schreef een toegankelijk en spannend verhaal dat tegelijk de grote vragen niet schuwt. Over drie mensen die worden verbonden door een mysterieuze munt in Congo.

Afbeelding

Staan in de schoenen van de christen-Palestijn

Munther Isaac, Palestijns christen en theoloog, hoopt dat lezers van zijn boek Aan de andere kant van de muur in de schoenen van christen-Palestijnen gaan staan.

Afbeelding

Marteling is niet middeleeuws maar modern mensenwerk

Martelkamers en martelwerktuigen. Het is niet alleen iets voor toeristisch aangeprezen, wat dubieuze musea in Amsterdam of Londen, het gebeurt hier en nu, door mensen die het als baan doen, en ondanks internationale wetgeving.

Afbeelding

Literair schaakspel in Argentinië

Wie Schaaknovelle van Stefan Zweig heeft gelezen, kent ook Mirko Czentowic, zijn fictieve schaakgrootmeester. Bekende literaire, maar ook historische personages, figureren in de nieuwste 'documentaireroman' van Ariel Magnus, die flaneert tussen de tragiek van de Joodse ballings..