Leven na een vergissingsbombardement

Recensie
Op 22 februari 1944 bombardeerden de Amerikanen de stad Nijmegen. Een vergissingsbombardement waarbij bijna net zoveel doden vielen als tijdens het Duitse bombardement op Rotterdam. Tessa de Loo doet in haar nieuwe roman een poging om het onbeschrijflijke leed van de burgers van Nijmegen weer te geven.
Els Meeuse
vrijdag 19 mei 2023 om 07:20
Afbeelding
beeld

In 1983 debuteerde Tessa de Loo met De meisjes van de suikerwerkfabriek, waarvoor ze twee prijzen in de wacht sleepte. De tweeling (1993) maakte van Tessa de Loo een wereldberoemde auteur. De exemplaren waren niet aan te slepen. Het boek werd vertaald, verfilmd en er werd zelfs een musical van gemaakt. De ingrediënten van dit succes: een verhaal dat makkelijk wegleest over een thema dat veel mensen aanspreekt, geschreven vanuit een originele invalshoek waardoor je als lezer aan het denken wordt gezet. Dertig jaar later publiceert De Loo opnieuw een roman met deze bestanddelen. Zou de lezer nog een keer zo massaal te vangen zijn? Het zou een mooie kroon zijn op veertig jaar schrijverschap. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Wie bepaalt wat 'normaal' is?

'Normaliteit' deed dankzij de uitvinding van de statistiek tweehonderd jaar geleden haar intrede in de Europese en Angelsaksische geneeskunde, fysiologie, psychologie, sociologie en criminologie. Dit had kwalijke effecten, stelt Sarah Chaney (1978).

Afbeelding

De strijd om de ruimte wordt maar geen echt gevecht

We kunnen niet zonder ruimtelijke ordening, een visie die op het niveau van de landelijke overheid wordt ontwikkeld. Dat maakt Jozef Keulartz heel duidelijk. Maar hij had wel scherper positie mogen kiezen.

Afbeelding

Ideaal vakantieboek over een mysterieuze munt

Richard Osinga schreef een toegankelijk en spannend verhaal dat tegelijk de grote vragen niet schuwt. Over drie mensen die worden verbonden door een mysterieuze munt in Congo.

Afbeelding

Staan in de schoenen van de christen-Palestijn

Munther Isaac, Palestijns christen en theoloog, hoopt dat lezers van zijn boek Aan de andere kant van de muur in de schoenen van christen-Palestijnen gaan staan.

Afbeelding

Marteling is niet middeleeuws maar modern mensenwerk

Martelkamers en martelwerktuigen. Het is niet alleen iets voor toeristisch aangeprezen, wat dubieuze musea in Amsterdam of Londen, het gebeurt hier en nu, door mensen die het als baan doen, en ondanks internationale wetgeving.

Afbeelding

Literair schaakspel in Argentinië

Wie Schaaknovelle van Stefan Zweig heeft gelezen, kent ook Mirko Czentowic, zijn fictieve schaakgrootmeester. Bekende literaire, maar ook historische personages, figureren in de nieuwste 'documentaireroman' van Ariel Magnus, die flaneert tussen de tragiek van de Joodse ballings..