Waarom het dodelijkste concentratiekamp van Nederland zo veel mogelijk verzwegen moest worden

Recensie
Het oorlogsverleden van Jan den Boer was een groot raadsel. Zijn kleindochter Hester probeert het raadsel op te lossen en komt gruwelijke dingen tegen.
Willem Bouwman
donderdag 4 mei 2023 om 10:40
Monumentje bij voormalig Kamp Erika in 2014.
Monumentje bij voormalig Kamp Erika in 2014. beeld nd

In de Tweede Wereldoorlog telde Nederland vijf concentratiekampen. Drie daarvan zijn algemeen bekend: Amersfoort, Vught en Westerbork. Twee zijn minder bekend: Erika en Schoorl. Het bijzondere van Kamp Erika is dat de gemeente Ommen, waar het kamp gelegen was, de herinnering aan het kamp lange tijd naar de achtergrond heeft geduwd.

Dat is althans een van de rode draden in het boek van Hester den Boer, Kamp Erika. De ondertitel spreekt van ‘het Nederlandse kamp dat verzwegen werd’. Uit het boek van Den Boer wordt duidelijk dat Kamp Erika dodelijker was dan de andere kampen in Nederland. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Nadenken over ernstige gevolgen van klimaatverandering, dat voelt als filosoferen op het dek van de Titanic

Filosoof Wouter Kusters beleefde zelf zijn moment van klimaatpaniek. Hij roept de lezer op het probleem niet weg te wuiven of te ontkennen, maar rustig te overdenken en daarna in actie te komen.

Afbeelding

Alles moet groter, sneller, efficiënter, maar we weten niet waarom. Frank Mulder doet er niet aan mee

Frank Mulder moedigt christenen aan niet mee te gaan in westers 'vooruitgangsdenken' dat mensen vermorzelt en de planeet uitput. Hij vertaalde een oud Frans boek dat hem inspireerde. 'Vrijheid begint met nee zeggen.'

Afbeelding

'Alkibiades' is de nieuwe roman van Ilja Leonard Pfeijffer: een grootse tragedie

Een tragische held, de decadentie van de oude Grieken, de filosofie van Sokrates en een commentaar op de huidige democratie. Ilja Leonard Pfeijffer brengt het allemaal samen in een uitzonderlijke roman: Alkibiades.

Afbeelding

Een wonder in Bretagne

'De Bretons gaan niet tegen de natuur in. Ze gehoorzamen haar. Ze hebben nog gevoel voor het heilige.' Zuster van Liefde Anne, een non uit Parijs, wordt naar Roscoff in Bretagne gestuurd met de voorspelling dat daar een verschijning van Maria ophanden is.

Afbeelding

Gabrielle Zevin brengt gamewereld tot leven

Met dit opvallende boek (met opvallende titel), over twee vrienden die beroemd worden door hun computerspellen, scoort Gabrielle Zevin ook bij lezers die niet thuis zijn in de gamewereld. De rode draad is namelijk de bijzondere vriendschap tussen Sam en Sadie.

Afbeelding

Het fatsoeneren van een mens

Lennard Vink en Violetta Wasserman hebben een liefdesrelatie. Lennard heeft het in 1998 zes keer uitgemaakt en toch raakte het steeds opnieuw 'aan'. Het lijkt een triviale geschiedenis met veel domme ruzies.