Belaagd door de tropen

Recensie
Een Nederlandstalige Heart of Darkness, zo wordt Tropenwee van Henri van Booven wel genoemd. De roman verdient de heruitgave die dit jaar verschenen is.
Elizabeth Kooman
vrijdag 31 maart 2023 om 04:22
Afbeelding
beeld

Er gebeurt eigenlijk niets in Tropenwee. Het is 1898, een man is op reis naar Congo per boot en per trein. De bedoeling is dat hij er gaat werken voor een handelsmaatschappij. Wat hij precies gaat doen, wie hij precies is, we weten het niet en komen het maar mondjesmaat te weten. Het lijkt er ook niet toe te doen. Want heet de man eerst nog Jules, al vroeg in de roman spreekt de verteller consequent van ‘de witte man’. Jules is gereduceerd tot een wit pionnetje op het schaakbord, ‘een werktuig, een witte mensenschim’. Van zijn onbevangen avontuurlijkheid, bewondering van de mooie natuur en het geloof in zijn eigen krachtige gezondheid rest al snel niets meer. De tropen belagen hem: de hitte, de muggen, de malaria, de dysenterie.

muggenDe zwa..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Hij raakte in opspraak en zijn nieuwste roman overtuigt niet: Michel Houellebecq is het kwijt

Schrijver Michel Houellebecq raakte in opspraak door uitspraken over omvolking en zijn rol in een pornofilm. Onlangs verscheen zijn nieuwe roman in vertaling, maar die kan zich niet meten met Houellebecqs eerdere werk.

Afbeelding

Tom Schepers en de Heilige Graal: 'Christenen leven tussen D-day en V-day'

Hoe kom je van zelfverlossing tot genade? 'Door loutering', zegt de jonge theoloog Tom Schepers. Vier jaar was hij protestants pionier in Aalst. Zijn handen schreven een boek, met verrassend scherpe zinnetjes.

Afbeelding

Deze historica schreef een boek over de Reformatie in de Lage Landen dat veel protestanten zal verbazen

Aan de vooravond van de Reformatie van 1517 was de kerk 'vitaal en veelzijdig', meent historica Christine Kooi. Ze noemt de Reformatie in de Lage Landen een ongenode gast uit Wittenberg, die vroeg kwam en lang bleef.

Afbeelding

In deze geschiedenis van zwangerschap komt de kerk er niet best vanaf - en terecht

Trudy Dehue schreef een belangrijk boek over zwangerschap. Eeuwenlang bemoeiden pastoors en priesters zich met zwangere vrouwen. 'De anti-abortus- of pro-lifebeweging doet er goed aan naar haar uitgangspunten te kijken.'

Afbeelding

Wie bepaalt wat 'normaal' is?

'Normaliteit' deed dankzij de uitvinding van de statistiek tweehonderd jaar geleden haar intrede in de Europese en Angelsaksische geneeskunde, fysiologie, psychologie, sociologie en criminologie. Dit had kwalijke effecten, stelt Sarah Chaney (1978).

Afbeelding

De strijd om de ruimte wordt maar geen echt gevecht

We kunnen niet zonder ruimtelijke ordening, een visie die op het niveau van de landelijke overheid wordt ontwikkeld. Dat maakt Jozef Keulartz heel duidelijk. Maar hij had wel scherper positie mogen kiezen.