Twee broers en een familietrauma

Recensie
In de nieuwe roman van Alex Boogers (1970), Wij zijn van diamant, wordt het intrigerende verhaal van twee broers verbonden met een oorlogsverhaal. Wanneer de 21-jarige William onverwacht naar Seattle in de VS vertrekt, reist zijn broer Markus hem achterna. Een paar dagen later wordt het levenloze lichaam van Markus bij watervallen gevonden. Natuurlijk wordt de 21-jarige William, die zijn broer moet identificeren, door verschillende mensen ondervraagd; hij geeft ontwijkende antwoorden. Voordat William met het lichaam van Markus terugreist naar Vlaardingen hoort hij van de receptie van zijn hotel dat Markus voor hem een pakketje heeft afgegeven: een notitieboek van opa Lovitz, een Joodse familievriend. Op weg naar het vliegtuig begint William al te lezen en ontdekt hij dat het tragische lot van Markus, die een halfbroer blijkt te zijn, onontkoombaar was.
Mieke Wilcke
vrijdag 31 maart 2023 om 04:22
Afbeelding
beeld

In het tweede deel, Het boek van Jacob Lovitz, beland je ineens in een oorlogsroman en een familiekroniek, waarin maar liefst vier generaties uit een Vlaardingse familie voorbijtrekken. Heel veel oorlogsgebeurtenissen passeren de revue, zoals het onderduiken van Jacobs Joodse familie en het verzet van Vlaardingse verzetsstrijders. De gebeurtenissen komen in een stroomversnelling wanneer ene Jacques, die zwaar getraumatiseerd is, ten tonele verschijnt en met een tante van Jacob trouwt. Ook Jacobs niet-Joodse jeugdvriend Johannes blijkt zwaar beschadigd te zijn door alles wat hij in de oorlog heeft meegemaakt. Opmerkelijk is dat de familielijnen van al deze personages op een ingewikkelde manier met elkaar verknoopt raken. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Hij raakte in opspraak en zijn nieuwste roman overtuigt niet: Michel Houellebecq is het kwijt

Schrijver Michel Houellebecq raakte in opspraak door uitspraken over omvolking en zijn rol in een pornofilm. Onlangs verscheen zijn nieuwe roman in vertaling, maar die kan zich niet meten met Houellebecqs eerdere werk.

Afbeelding

Tom Schepers en de Heilige Graal: 'Christenen leven tussen D-day en V-day'

Hoe kom je van zelfverlossing tot genade? 'Door loutering', zegt de jonge theoloog Tom Schepers. Vier jaar was hij protestants pionier in Aalst. Zijn handen schreven een boek, met verrassend scherpe zinnetjes.

Afbeelding

Deze historica schreef een boek over de Reformatie in de Lage Landen dat veel protestanten zal verbazen

Aan de vooravond van de Reformatie van 1517 was de kerk 'vitaal en veelzijdig', meent historica Christine Kooi. Ze noemt de Reformatie in de Lage Landen een ongenode gast uit Wittenberg, die vroeg kwam en lang bleef.

Afbeelding

In deze geschiedenis van zwangerschap komt de kerk er niet best vanaf - en terecht

Trudy Dehue schreef een belangrijk boek over zwangerschap. Eeuwenlang bemoeiden pastoors en priesters zich met zwangere vrouwen. 'De anti-abortus- of pro-lifebeweging doet er goed aan naar haar uitgangspunten te kijken.'

Afbeelding

Wie bepaalt wat 'normaal' is?

'Normaliteit' deed dankzij de uitvinding van de statistiek tweehonderd jaar geleden haar intrede in de Europese en Angelsaksische geneeskunde, fysiologie, psychologie, sociologie en criminologie. Dit had kwalijke effecten, stelt Sarah Chaney (1978).

Afbeelding

De strijd om de ruimte wordt maar geen echt gevecht

We kunnen niet zonder ruimtelijke ordening, een visie die op het niveau van de landelijke overheid wordt ontwikkeld. Dat maakt Jozef Keulartz heel duidelijk. Maar hij had wel scherper positie mogen kiezen.