Te weinig stilte tussen de noten

Recensie
Met haar tweede roman, na Het Tristanakkoord (2019), duikt Ewa Maria Wagner opnieuw de muziek in. Als orkestmusicus is dat immers haar thuisland. Ze kiest de Goldbergvariaties van Bach, 42 in totaal, als de baslijn voor haar verhaal waarin het, net als bij Bach, alle kanten op kan gaan.
Monica van den Berg
vrijdag 31 maart 2023 om 04:22
Afbeelding
beeld

Geïnspireerd door de geschiedenis van de Silezische SS’er Willi Kulla, die zijn oorlogsbuit begroef in de bossen bij Baarn, schrijft Wagner over pianiste Maria die op een kantelpunt in haar leven staat. Ze is onzeker over haar toekomst als musicus en haar relatie en juist op dat moment hoort ze dat ze de enige erfgename is van een overleden tante in Pless, een stad in Silezië. 

Als ze samen met haar vader verblijft in het hotel dat ze geërfd heeft, gaat er een wereld voor haar open. Ze valt van de ene verbazing in de andere. Op zolder vindt ze een schrift met daarin een verhaal dat haar opa speciaal voor haar heeft opgetekend. Een gruwelijk verhaal dat als een donkere, onbegrijpelijke toon steeds weer opduikt in haar heden. Ze vindt er in..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Ons gezicht is een marker voor onze identiteit. Hoe wil ik gezien worden? Hoe bekijk ik mezelf?

Selfies, videobellen, gezichtsherkenning: het gezicht is in het digitale tijdperk zichtbaarder dan ooit. Merlijn Schoonenboom neemt de lezer mee op een cultuurhistorische reis.

Afbeelding

Amsterdam, stad van planken en van palen, van smurrie en van stank

In middeleeuws Amsterdam stonk het enorm. Een van de maatregelen tegen de stank is nog te zien in de Olifantsgang, op de hoek met de Sint-Annenstraat.

Afbeelding

Nadenken over ernstige gevolgen van klimaatverandering, dat voelt als filosoferen op het dek van de Titanic

Filosoof Wouter Kusters beleefde zelf zijn moment van klimaatpaniek. Hij roept de lezer op het probleem niet weg te wuiven of te ontkennen, maar rustig te overdenken en daarna in actie te komen.

Afbeelding

Alles moet groter, sneller, efficiënter, maar we weten niet waarom. Frank Mulder doet er niet aan mee

Frank Mulder moedigt christenen aan niet mee te gaan in westers 'vooruitgangsdenken' dat mensen vermorzelt en de planeet uitput. Hij vertaalde een oud Frans boek dat hem inspireerde. 'Vrijheid begint met nee zeggen.'

Afbeelding

'Alkibiades' is de nieuwe roman van Ilja Leonard Pfeijffer: een grootse tragedie

Een tragische held, de decadentie van de oude Grieken, de filosofie van Sokrates en een commentaar op de huidige democratie. Ilja Leonard Pfeijffer brengt het allemaal samen in een uitzonderlijke roman: Alkibiades.

Afbeelding

Een wonder in Bretagne

'De Bretons gaan niet tegen de natuur in. Ze gehoorzamen haar. Ze hebben nog gevoel voor het heilige.' Zuster van Liefde Anne, een non uit Parijs, wordt naar Roscoff in Bretagne gestuurd met de voorspelling dat daar een verschijning van Maria ophanden is.