Een verhaal vol gruwelijke geesten

Recensie
De Engelse schrijfster Hilary Mantel (1952-2022) werd alom geprezen voor haar veelzijdige oeuvre dat uit korte verhalen, romans en essays bestaat. In de Engelstalige pers is daarnaast steevast sprake van haar ‘verrukkelijke gevoel voor humor’. In Mantels roman Voorbij het zwart is de humor echter ver te zoeken. De lezer belandt in een duistere wereld van bedrog, boze geesten, prostitutie en kinderverkrachting.
Hans Ester
vrijdag 31 maart 2023 om 04:22
Afbeelding
beeld

De hoofdfiguur uit deze roman is de ongeveer vijftigjarige Alison Hart. Zij leeft van haar inkomsten als ‘medium’. Alison treedt op tijdens paranormale beurzen dwars door Engeland. Uit haar publiek kiest zij telkens iemand uit, vertelt tot ieders verbazing intieme details uit het leven van die persoon en vertolkt de boodschap die overledenen aan haar doorgeven. Alison is paragnost oftewel helderziende die allerlei foefjes met bovennatuurlijke gaven combineert. 

Het zwart uit de titel van de roman is de dood. De helderziende gaat over het zwart heen en betreedt als het ware het dodenrijk. Het paranormale is een fascinerende wereld, omdat de paragnost de suggestie wekt dat je in contact kunt komen met dierbare overledenen die je erg mist. A..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Ons gezicht is een marker voor onze identiteit. Hoe wil ik gezien worden? Hoe bekijk ik mezelf?

Selfies, videobellen, gezichtsherkenning: het gezicht is in het digitale tijdperk zichtbaarder dan ooit. Merlijn Schoonenboom neemt de lezer mee op een cultuurhistorische reis.

Afbeelding

Amsterdam, stad van planken en van palen, van smurrie en van stank

In middeleeuws Amsterdam stonk het enorm. Een van de maatregelen tegen de stank is nog te zien in de Olifantsgang, op de hoek met de Sint-Annenstraat.

Afbeelding

Nadenken over ernstige gevolgen van klimaatverandering, dat voelt als filosoferen op het dek van de Titanic

Filosoof Wouter Kusters beleefde zelf zijn moment van klimaatpaniek. Hij roept de lezer op het probleem niet weg te wuiven of te ontkennen, maar rustig te overdenken en daarna in actie te komen.

Afbeelding

Alles moet groter, sneller, efficiënter, maar we weten niet waarom. Frank Mulder doet er niet aan mee

Frank Mulder moedigt christenen aan niet mee te gaan in westers 'vooruitgangsdenken' dat mensen vermorzelt en de planeet uitput. Hij vertaalde een oud Frans boek dat hem inspireerde. 'Vrijheid begint met nee zeggen.'

Afbeelding

'Alkibiades' is de nieuwe roman van Ilja Leonard Pfeijffer: een grootse tragedie

Een tragische held, de decadentie van de oude Grieken, de filosofie van Sokrates en een commentaar op de huidige democratie. Ilja Leonard Pfeijffer brengt het allemaal samen in een uitzonderlijke roman: Alkibiades.

Afbeelding

Een wonder in Bretagne

'De Bretons gaan niet tegen de natuur in. Ze gehoorzamen haar. Ze hebben nog gevoel voor het heilige.' Zuster van Liefde Anne, een non uit Parijs, wordt naar Roscoff in Bretagne gestuurd met de voorspelling dat daar een verschijning van Maria ophanden is.