Kerkvaders zagen de mens als kroon op de schepping, maar Gods grootheid bleef centraal staan

Recensie
Over de vraag hoe de kerkvaders tegen de schepping aankeken, verscheen een boek van theoloog Fred Ledegang. Het is bewonderenswaardig dat hij op 85-jarige leeftijd nog zo’n studie het licht heeft doen zien.
Marc Janssens
woensdag 29 maart 2023 om 11:00
De mens moet niet denken dat hij boven de rest van de schepping verheven is. Het denken in rechten van bijvoorbeeld natuurgebieden als de Waddenzee heeft dan ook een enorme vlucht genomen.
De mens moet niet denken dat hij boven de rest van de schepping verheven is. Het denken in rechten van bijvoorbeeld natuurgebieden als de Waddenzee heeft dan ook een enorme vlucht genomen. beeld Getty Images/iStockphoto

Het vroege christendom wordt huidige christenen nog weleens tot voorbeeld gehouden. Dat betreft vooral de onbaatzuchtige manier waarop christenen als kleine minderheid in het Romeinse Rijk hun naasten dienden in gastvrijheid en ziekenverzorging en daarbij tijdens de vervolgingen ook nog eens hun eigenheid behielden.

Minder lovend zijn christenen vandaag over de invloed die de vroege kerk heeft uitgeoefend als het gaat om ecologische bewustheid. Bij de uitleg van het scheppingsverhaal hebben kerkvaders vooral de nadruk gelegd op de mens als kroon van de schepping. Juist deze zienswijze met haar nadruk op heersen heeft geleid tot een handelwijze waarin de mens de aarde aan zich onderworpen heeft, met alle gevolgen voor de diversiteit in de ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Alles moet groter, sneller, efficiënter, maar we weten niet waarom. Frank Mulder doet er niet aan mee

Frank Mulder moedigt christenen aan niet mee te gaan in westers 'vooruitgangsdenken' dat mensen vermorzelt en de planeet uitput. Hij vertaalde een oud Frans boek dat hem inspireerde. 'Vrijheid begint met nee zeggen.'

Afbeelding

'Alkibiades' is de nieuwe roman van Ilja Leonard Pfeijffer: een grootse tragedie

Een tragische held, de decadentie van de oude Grieken, de filosofie van Sokrates en een commentaar op de huidige democratie. Ilja Leonard Pfeijffer brengt het allemaal samen in een uitzonderlijke roman: Alkibiades.

Afbeelding

Een wonder in Bretagne

'De Bretons gaan niet tegen de natuur in. Ze gehoorzamen haar. Ze hebben nog gevoel voor het heilige.' Zuster van Liefde Anne, een non uit Parijs, wordt naar Roscoff in Bretagne gestuurd met de voorspelling dat daar een verschijning van Maria ophanden is.

Afbeelding

Gabrielle Zevin brengt gamewereld tot leven

Met dit opvallende boek (met opvallende titel), over twee vrienden die beroemd worden door hun computerspellen, scoort Gabrielle Zevin ook bij lezers die niet thuis zijn in de gamewereld. De rode draad is namelijk de bijzondere vriendschap tussen Sam en Sadie.

Afbeelding

Het fatsoeneren van een mens

Lennard Vink en Violetta Wasserman hebben een liefdesrelatie. Lennard heeft het in 1998 zes keer uitgemaakt en toch raakte het steeds opnieuw 'aan'. Het lijkt een triviale geschiedenis met veel domme ruzies.

Afbeelding

Leven na een vergissingsbombardement

Op 22 februari 1944 bombardeerden de Amerikanen de stad Nijmegen. Een vergissingsbombardement waarbij bijna net zoveel doden vielen als tijdens het Duitse bombardement op Rotterdam.