Piet van Midden over het land dat hij liefheeft: ‘Israël is een droom die nachtmerrie kan worden’

Interview
Predikant en universitair docent Piet van Midden is vaak meer thuis in Israël dan in Nederland. ‘Hier neem ik soms een verkeerde afslag of ken een plaatsnaam niet. Dat overkomt me in Israël nooit.’
Herman Veenhof
dinsdag 28 maart 2023 om 13:00 aangepast 29 maart 2023 12:08
Piet van Midden: 'De rol van de Israëlische politie op de Westbank is ronduit slecht.'
Piet van Midden: 'De rol van de Israëlische politie op de Westbank is ronduit slecht.' beeld nd

‘De verhoudingen in Israël radicaliseren, maar dat is niet uniek voor dat land. Het is wereldwijd ook een trend. Dat is tragisch. Ik praat overal met gewone mensen. Die willen alleen simpele dingen: rust in huis en vrede met de buren. Maar juist dat te bereiken is ongelooflijk complex.’ Hij is vaak meer thuis in Israël dan in Nederland, zegt hij met een knipoog. ‘Hier neem ik soms een verkeerde afslag of ken een plaatsnaam niet. Dat overkomt me daar nooit.’

Piet van Midden is gepromoveerd academicus, universitair docent, predikant en slechts twee jaar jonger dan de staat Israël. Maar hij neemt geen blad voor de mond en spreekt onbevangen over het land dat hij liefheeft, het moeilijkste en mooiste ter wereld. Vandaag komt zijn nieuwste boe..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Alles moet groter, sneller, efficiënter, maar we weten niet waarom. Frank Mulder doet er niet aan mee

Frank Mulder moedigt christenen aan niet mee te gaan in westers 'vooruitgangsdenken' dat mensen vermorzelt en de planeet uitput. Hij vertaalde een oud Frans boek dat hem inspireerde. 'Vrijheid begint met nee zeggen.'

Afbeelding

'Alkibiades' is de nieuwe roman van Ilja Leonard Pfeijffer: een grootse tragedie

Een tragische held, de decadentie van de oude Grieken, de filosofie van Sokrates en een commentaar op de huidige democratie. Ilja Leonard Pfeijffer brengt het allemaal samen in een uitzonderlijke roman: Alkibiades.

Afbeelding

Een wonder in Bretagne

'De Bretons gaan niet tegen de natuur in. Ze gehoorzamen haar. Ze hebben nog gevoel voor het heilige.' Zuster van Liefde Anne, een non uit Parijs, wordt naar Roscoff in Bretagne gestuurd met de voorspelling dat daar een verschijning van Maria ophanden is.

Afbeelding

Gabrielle Zevin brengt gamewereld tot leven

Met dit opvallende boek (met opvallende titel), over twee vrienden die beroemd worden door hun computerspellen, scoort Gabrielle Zevin ook bij lezers die niet thuis zijn in de gamewereld. De rode draad is namelijk de bijzondere vriendschap tussen Sam en Sadie.

Afbeelding

Het fatsoeneren van een mens

Lennard Vink en Violetta Wasserman hebben een liefdesrelatie. Lennard heeft het in 1998 zes keer uitgemaakt en toch raakte het steeds opnieuw 'aan'. Het lijkt een triviale geschiedenis met veel domme ruzies.

Afbeelding

Leven na een vergissingsbombardement

Op 22 februari 1944 bombardeerden de Amerikanen de stad Nijmegen. Een vergissingsbombardement waarbij bijna net zoveel doden vielen als tijdens het Duitse bombardement op Rotterdam.