Hoe het koloniale verleden doorwerkt in het heden

Recensie
Nederlands kolonialisme had niet alleen gevolgen voor landen en volken ver weg, maar veranderde ook de Nederlandse samenleving. De bloei van een havenstad als Middelburg was onlosmakelijk met slavernij verbonden, terwijl iemand als Abel Tasman, uit het Groningse Lutjegast, bij de VOC een carrière beleefde die in Nederland onmogelijk was.
Gertjan Schutte
vrijdag 24 maart 2023 om 03:22
Sideron (vermoedelijk), geboren in Guinea en bediende van stadhouder Willem V, op een prent van Isaac Lodewijk la Fargue van Nieuwland (1766).
Sideron (vermoedelijk), geboren in Guinea en bediende van stadhouder Willem V, op een prent van Isaac Lodewijk la Fargue van Nieuwland (1766). beeld rijksmuseum

In de historische tv-serie Het verhaal van Nederland komen even twee zwarte mannen in beeld, behorend tot de entourage van stadhouder Willem V. Aflevering 8 toont hoe in 1795 de Fransen het land onder de voet lopen en deze laatste stadhouder van de Nederlandse Republiek naar Groot-Brittannië vlucht. Willem V verlaat gehaast zijn paleis, om vervolgens even terug te lopen om afscheid te nemen van Willem Frederik Cupido en Guan Anthony Sideron. Daar had hij alle reden toe; deze twee kamerdienaren waren ongeveer 30 jaar lang onderdeel van zijn Haagse hofhouding.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Nadenken over ernstige gevolgen van klimaatverandering, dat voelt als filosoferen op het dek van de Titanic

Filosoof Wouter Kusters beleefde zelf zijn moment van klimaatpaniek. Hij roept de lezer op het probleem niet weg te wuiven of te ontkennen, maar rustig te overdenken en daarna in actie te komen.

Afbeelding

Alles moet groter, sneller, efficiënter, maar we weten niet waarom. Frank Mulder doet er niet aan mee

Frank Mulder moedigt christenen aan niet mee te gaan in westers 'vooruitgangsdenken' dat mensen vermorzelt en de planeet uitput. Hij vertaalde een oud Frans boek dat hem inspireerde. 'Vrijheid begint met nee zeggen.'

Afbeelding

'Alkibiades' is de nieuwe roman van Ilja Leonard Pfeijffer: een grootse tragedie

Een tragische held, de decadentie van de oude Grieken, de filosofie van Sokrates en een commentaar op de huidige democratie. Ilja Leonard Pfeijffer brengt het allemaal samen in een uitzonderlijke roman: Alkibiades.

Afbeelding

Een wonder in Bretagne

'De Bretons gaan niet tegen de natuur in. Ze gehoorzamen haar. Ze hebben nog gevoel voor het heilige.' Zuster van Liefde Anne, een non uit Parijs, wordt naar Roscoff in Bretagne gestuurd met de voorspelling dat daar een verschijning van Maria ophanden is.

Afbeelding

Gabrielle Zevin brengt gamewereld tot leven

Met dit opvallende boek (met opvallende titel), over twee vrienden die beroemd worden door hun computerspellen, scoort Gabrielle Zevin ook bij lezers die niet thuis zijn in de gamewereld. De rode draad is namelijk de bijzondere vriendschap tussen Sam en Sadie.

Afbeelding

Het fatsoeneren van een mens

Lennard Vink en Violetta Wasserman hebben een liefdesrelatie. Lennard heeft het in 1998 zes keer uitgemaakt en toch raakte het steeds opnieuw 'aan'. Het lijkt een triviale geschiedenis met veel domme ruzies.