Eleanor Catton is terug met een ecothriller

Recensie
Eleanor Catton schreef met Het woud van Birnam een spannende ecothriller, waarin de paden van een miljardair en een activistisch tuinderscollectief kruisen.
Kees van der Leer
vrijdag 24 maart 2023 om 03:21
Eleanor Catton
Eleanor Catton beeld epa / Jacek Bednarczyk

Birnam Wood is een activistisch tuinderscollectief met als leidende principes ‘als iedereen nu maar eens inzag hoeveel vruchtbaar land er braak lag’, en ‘hoe arbitrair en absurd grondbezit eigenlijk was als die grond niet werd bewerkt of bewoond’. De leden zijn ‘wereldverbeteraars en ideologen’. Wat ze voor hun werk nodig hebben, krijgen ze geschonken of vinden ze bij grofvuil of in recyclingbakken. Een groot deel van de oogst is gezaaid of geplant op openbare of verlaten grond.

Eleanor Catton (37), Canadese van geboorte, opgegroeid in Nieuw-Zeeland, won in 2013 met haar roman Al wat schittert de Booker Prize. Nu is er een nieuwe roman: Het woud van Birnam. Deze roman komt ter wereld in een tijd waarin de woorden groen, ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Nadenken over ernstige gevolgen van klimaatverandering, dat voelt als filosoferen op het dek van de Titanic

Filosoof Wouter Kusters beleefde zelf zijn moment van klimaatpaniek. Hij roept de lezer op het probleem niet weg te wuiven of te ontkennen, maar rustig te overdenken en daarna in actie te komen.

Afbeelding

Alles moet groter, sneller, efficiënter, maar we weten niet waarom. Frank Mulder doet er niet aan mee

Frank Mulder moedigt christenen aan niet mee te gaan in westers 'vooruitgangsdenken' dat mensen vermorzelt en de planeet uitput. Hij vertaalde een oud Frans boek dat hem inspireerde. 'Vrijheid begint met nee zeggen.'

Afbeelding

'Alkibiades' is de nieuwe roman van Ilja Leonard Pfeijffer: een grootse tragedie

Een tragische held, de decadentie van de oude Grieken, de filosofie van Sokrates en een commentaar op de huidige democratie. Ilja Leonard Pfeijffer brengt het allemaal samen in een uitzonderlijke roman: Alkibiades.

Afbeelding

Een wonder in Bretagne

'De Bretons gaan niet tegen de natuur in. Ze gehoorzamen haar. Ze hebben nog gevoel voor het heilige.' Zuster van Liefde Anne, een non uit Parijs, wordt naar Roscoff in Bretagne gestuurd met de voorspelling dat daar een verschijning van Maria ophanden is.

Afbeelding

Gabrielle Zevin brengt gamewereld tot leven

Met dit opvallende boek (met opvallende titel), over twee vrienden die beroemd worden door hun computerspellen, scoort Gabrielle Zevin ook bij lezers die niet thuis zijn in de gamewereld. De rode draad is namelijk de bijzondere vriendschap tussen Sam en Sadie.

Afbeelding

Het fatsoeneren van een mens

Lennard Vink en Violetta Wasserman hebben een liefdesrelatie. Lennard heeft het in 1998 zes keer uitgemaakt en toch raakte het steeds opnieuw 'aan'. Het lijkt een triviale geschiedenis met veel domme ruzies.