De debuutroman van een vluchtelingenkind. ‘Ik ben een geprivilegieerde versie van mijn moeder’

Interview
Journalist Maral Noshad Sharifi was vier jaar toen ze Iran met haar moeder ontvluchtte. In haar debuutroman Citroeninkt onderzoekt ze wat een vluchtervaring doet met een kind.
Elian Yahye
donderdag 23 maart 2023 om 11:42
Maral Noshad Sharifi: 'Mijn moeder dacht als kind ook dat ze in een vrij Iran zou leven, maar dat veranderde plotseling.'
Maral Noshad Sharifi: 'Mijn moeder dacht als kind ook dat ze in een vrij Iran zou leven, maar dat veranderde plotseling.' beeld Dirk Hol

De regen tikt tegen de ruit van het café in boekhandel Broese in Utrecht. Maral Noshad Sharifi (33) is net terug uit New York, waar ze werkt als Amerika-correspondent voor de Volkskrant. ‘Ik wilde met dit boek de gevoelswereld schetsen van een vluchtelingenkind’, vertelt ze. ‘Er zijn in Nederland meerdere boeken geschreven door vluchtelingen, maar het perspectief van kinderen is eigenlijk nog weinig gehoord.’

Noshad Sharifi was vier jaar oud toen ze Iran met haar moeder ontvluchtte, later kwam ook haar vader naar Nederland. Haar ervaringen vormen de blauwdruk voor het verhaal van Talar, het hoofdpersonage in Citroeninkt. ‘Het schrijven van dit boek heeft me een bepaalde rust gegeven. Het is alsof ik mijn ‘kleine zelf’ de aandacht heb gege..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Nadenken over ernstige gevolgen van klimaatverandering, dat voelt als filosoferen op het dek van de Titanic

Filosoof Wouter Kusters beleefde zelf zijn moment van klimaatpaniek. Hij roept de lezer op het probleem niet weg te wuiven of te ontkennen, maar rustig te overdenken en daarna in actie te komen.

Afbeelding

Alles moet groter, sneller, efficiënter, maar we weten niet waarom. Frank Mulder doet er niet aan mee

Frank Mulder moedigt christenen aan niet mee te gaan in westers 'vooruitgangsdenken' dat mensen vermorzelt en de planeet uitput. Hij vertaalde een oud Frans boek dat hem inspireerde. 'Vrijheid begint met nee zeggen.'

Afbeelding

'Alkibiades' is de nieuwe roman van Ilja Leonard Pfeijffer: een grootse tragedie

Een tragische held, de decadentie van de oude Grieken, de filosofie van Sokrates en een commentaar op de huidige democratie. Ilja Leonard Pfeijffer brengt het allemaal samen in een uitzonderlijke roman: Alkibiades.

Afbeelding

Een wonder in Bretagne

'De Bretons gaan niet tegen de natuur in. Ze gehoorzamen haar. Ze hebben nog gevoel voor het heilige.' Zuster van Liefde Anne, een non uit Parijs, wordt naar Roscoff in Bretagne gestuurd met de voorspelling dat daar een verschijning van Maria ophanden is.

Afbeelding

Gabrielle Zevin brengt gamewereld tot leven

Met dit opvallende boek (met opvallende titel), over twee vrienden die beroemd worden door hun computerspellen, scoort Gabrielle Zevin ook bij lezers die niet thuis zijn in de gamewereld. De rode draad is namelijk de bijzondere vriendschap tussen Sam en Sadie.

Afbeelding

Het fatsoeneren van een mens

Lennard Vink en Violetta Wasserman hebben een liefdesrelatie. Lennard heeft het in 1998 zes keer uitgemaakt en toch raakte het steeds opnieuw 'aan'. Het lijkt een triviale geschiedenis met veel domme ruzies.