Een geur van vuilnis en uitwerpselen maakte de kathedraal van Antwerpen letterlijk adembenemend

Recensie
Prostituees rondom de kerk, lijklucht in de kerk, honden op het altaar: de kathedraal van Antwerpen deed denken aan de tempel die door Jezus gereinigd werd. ‘Een onaangename brij van slijk, vuilnis, bedorven water, geronnen bloed en uitwerpselen.’
Willem Bouwman
woensdag 22 maart 2023 om 11:35
De Onze-Lieve-Vrouwe-kathedraal aan de Handschoenmarkt in Antwerpen.
De Onze-Lieve-Vrouwe-kathedraal aan de Handschoenmarkt in Antwerpen. beeld istock

De bouw van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal aan de Handschoenmarkt in Antwerpen werd in 1521 voltooid. Nu, ruim vijf eeuwen later, is er niets meer te zien wat nog aan de inrichting van toen herinnert. Alleen de afmetingen zijn dezelfde gebleven. De kathedraal is 117 meter lang, de toren bijna 124 meter hoog.

Als de muren van de kathedraal konden spreken, zouden ze vertellen over de doodsgeur die uit de graven bij het altaar opsteeg en over lepralijders die uit de kerk verdreven werden. 

De muren zwijgen. Maar wat er in en om de kathedraal van Antwerpen was te zien, te horen en te ruiken, is te lezen in De geuren van de kathedraal van Wendy Wauters. In zijn soort is het een bijzonder boek. Over kerkgebouwen zijn duizenden boeken ge..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Nadenken over ernstige gevolgen van klimaatverandering, dat voelt als filosoferen op het dek van de Titanic

Filosoof Wouter Kusters beleefde zelf zijn moment van klimaatpaniek. Hij roept de lezer op het probleem niet weg te wuiven of te ontkennen, maar rustig te overdenken en daarna in actie te komen.

Afbeelding

Alles moet groter, sneller, efficiënter, maar we weten niet waarom. Frank Mulder doet er niet aan mee

Frank Mulder moedigt christenen aan niet mee te gaan in westers 'vooruitgangsdenken' dat mensen vermorzelt en de planeet uitput. Hij vertaalde een oud Frans boek dat hem inspireerde. 'Vrijheid begint met nee zeggen.'

Afbeelding

'Alkibiades' is de nieuwe roman van Ilja Leonard Pfeijffer: een grootse tragedie

Een tragische held, de decadentie van de oude Grieken, de filosofie van Sokrates en een commentaar op de huidige democratie. Ilja Leonard Pfeijffer brengt het allemaal samen in een uitzonderlijke roman: Alkibiades.

Afbeelding

Een wonder in Bretagne

'De Bretons gaan niet tegen de natuur in. Ze gehoorzamen haar. Ze hebben nog gevoel voor het heilige.' Zuster van Liefde Anne, een non uit Parijs, wordt naar Roscoff in Bretagne gestuurd met de voorspelling dat daar een verschijning van Maria ophanden is.

Afbeelding

Gabrielle Zevin brengt gamewereld tot leven

Met dit opvallende boek (met opvallende titel), over twee vrienden die beroemd worden door hun computerspellen, scoort Gabrielle Zevin ook bij lezers die niet thuis zijn in de gamewereld. De rode draad is namelijk de bijzondere vriendschap tussen Sam en Sadie.

Afbeelding

Het fatsoeneren van een mens

Lennard Vink en Violetta Wasserman hebben een liefdesrelatie. Lennard heeft het in 1998 zes keer uitgemaakt en toch raakte het steeds opnieuw 'aan'. Het lijkt een triviale geschiedenis met veel domme ruzies.