Keizer zonder kleren. De ambities van de Hohenzollerns waren torenhoog, maar hielpen ze Hitler in het zadel?

Achtergrond
Tien jaar is hij nu, de achterachterachterkleinzoon van de laatste Duitse keizer Wilhelm II. Zijn vader Georg Friedrich hield tot 9 maart vast aan enorme claims bij Duitse overheden en bestreed media met aanklachten. Historicus Stephan Malinowski werd ongewild partij, met zijn onderzoek en boek.
Herman Veenhof
dinsdag 21 maart 2023 om 17:24 aangepast 22 maart 2023 11:29
Adolf Hitler in gesprek met de Duitse kroonprins Wilhelm.
Adolf Hitler in gesprek met de Duitse kroonprins Wilhelm. beeld bundesarchiv

Op 20 januari vierde Carl Friedrich Franz Alexander, prins van Pruisen, zijn tiende verjaardag. De jongste telg van het Duitse vorstengeslacht Hohenzollern zal het stokje overnemen van zijn vader Georg Friedrich, als zijn tweelingbroer Louis Ferdinand hem niet aftroeft. Maar dat duurt nog even, want pa is pas 46.

Georg Friedrich had weliswaar zijn 120 sommaties van historici en media die in zijn ogen leugens over de familiegeschiedenis schreven, laten vallen, maar de claims op het bezit van de Hohenzollerns stonden nog kaarsrecht overeind.

Tot voor zeer kort. Toen bleek de Pruisische prins er geen zin meer in te hebben, meldde de Duitse krant Die Welt. Doorprocederen zou minimaal nog tien jaar vergen. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Alles moet groter, sneller, efficiënter, maar we weten niet waarom. Frank Mulder doet er niet aan mee

Frank Mulder moedigt christenen aan niet mee te gaan in westers 'vooruitgangsdenken' dat mensen vermorzelt en de planeet uitput. Hij vertaalde een oud Frans boek dat hem inspireerde. 'Vrijheid begint met nee zeggen.'

Afbeelding

'Alkibiades' is de nieuwe roman van Ilja Leonard Pfeijffer: een grootse tragedie

Een tragische held, de decadentie van de oude Grieken, de filosofie van Sokrates en een commentaar op de huidige democratie. Ilja Leonard Pfeijffer brengt het allemaal samen in een uitzonderlijke roman: Alkibiades.

Afbeelding

Een wonder in Bretagne

'De Bretons gaan niet tegen de natuur in. Ze gehoorzamen haar. Ze hebben nog gevoel voor het heilige.' Zuster van Liefde Anne, een non uit Parijs, wordt naar Roscoff in Bretagne gestuurd met de voorspelling dat daar een verschijning van Maria ophanden is.

Afbeelding

Gabrielle Zevin brengt gamewereld tot leven

Met dit opvallende boek (met opvallende titel), over twee vrienden die beroemd worden door hun computerspellen, scoort Gabrielle Zevin ook bij lezers die niet thuis zijn in de gamewereld. De rode draad is namelijk de bijzondere vriendschap tussen Sam en Sadie.

Afbeelding

Het fatsoeneren van een mens

Lennard Vink en Violetta Wasserman hebben een liefdesrelatie. Lennard heeft het in 1998 zes keer uitgemaakt en toch raakte het steeds opnieuw 'aan'. Het lijkt een triviale geschiedenis met veel domme ruzies.

Afbeelding

Leven na een vergissingsbombardement

Op 22 februari 1944 bombardeerden de Amerikanen de stad Nijmegen. Een vergissingsbombardement waarbij bijna net zoveel doden vielen als tijdens het Duitse bombardement op Rotterdam.