Voorbereid op de komst van een kleintje

Recensie
Soms verschijnen er van die prentenboeken waarbij alleen het bekijken van de kaft je al vrolijk maakt. Ukkie en kleine Pukkie is er zo eentje. Het vierkante boek in groot formaat straalt meteen een warme, vrolijke sfeer uit, ondanks dat het ijskoud is bij de kudde jaks die centraal staat in dit verhaal.
Annette van der Plas
vrijdag 17 maart 2023 om 03:20
Afbeelding
beeld

Ukkie en kleine Pukkie is het tweede deel in de serie over de schattige jaks met hun vrolijke hoorns en grote, ronde ogen. Het eerste deel ging over de grootsheid van klein zijn. In dit vervolg ontdekt Ukkie dat hij binnenkort niet meer de kleinste van de kudde is, want er komt een baby bij. Mama jak legt het hem uit: ‘Een ukkepuk-jakkie, een jakkepak-pukkie, een kleintje. Straks zijn we met drie, lieve Ukkie.’

Ukkie is er helemaal klaar voor, het lijkt haar geweldig. Hun sneeuwhol is al knus, maar met drie zal het vast nog veel knusser zijn. Ze maakt een spandoek zodat de baby zich welkom voelt met de tekst: ‘Hoi, zullen we spelen?’ Maar dan vertelt oma dat ze straks alles moet delen. Met haar speelgoed en boeken lukt dat vast wel, maar ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Hij raakte in opspraak en zijn nieuwste roman overtuigt niet: Michel Houellebecq is het kwijt

Schrijver Michel Houellebecq raakte in opspraak door uitspraken over omvolking en zijn rol in een pornofilm. Onlangs verscheen zijn nieuwe roman in vertaling, maar die kan zich niet meten met Houellebecqs eerdere werk.

Afbeelding

Tom Schepers en de Heilige Graal: 'Christenen leven tussen D-day en V-day'

Hoe kom je van zelfverlossing tot genade? 'Door loutering', zegt de jonge theoloog Tom Schepers. Vier jaar was hij protestants pionier in Aalst. Zijn handen schreven een boek, met verrassend scherpe zinnetjes.

Afbeelding

Deze historica schreef een boek over de Reformatie in de Lage Landen dat veel protestanten zal verbazen

Aan de vooravond van de Reformatie van 1517 was de kerk 'vitaal en veelzijdig', meent historica Christine Kooi. Ze noemt de Reformatie in de Lage Landen een ongenode gast uit Wittenberg, die vroeg kwam en lang bleef.

Afbeelding

In deze geschiedenis van zwangerschap komt de kerk er niet best vanaf - en terecht

Trudy Dehue schreef een belangrijk boek over zwangerschap. Eeuwenlang bemoeiden pastoors en priesters zich met zwangere vrouwen. 'De anti-abortus- of pro-lifebeweging doet er goed aan naar haar uitgangspunten te kijken.'

Afbeelding

Wie bepaalt wat 'normaal' is?

'Normaliteit' deed dankzij de uitvinding van de statistiek tweehonderd jaar geleden haar intrede in de Europese en Angelsaksische geneeskunde, fysiologie, psychologie, sociologie en criminologie. Dit had kwalijke effecten, stelt Sarah Chaney (1978).

Afbeelding

De strijd om de ruimte wordt maar geen echt gevecht

We kunnen niet zonder ruimtelijke ordening, een visie die op het niveau van de landelijke overheid wordt ontwikkeld. Dat maakt Jozef Keulartz heel duidelijk. Maar hij had wel scherper positie mogen kiezen.