Voorbereid op de komst van een kleintje

Recensie
Soms verschijnen er van die prentenboeken waarbij alleen het bekijken van de kaft je al vrolijk maakt. Ukkie en kleine Pukkie is er zo eentje. Het vierkante boek in groot formaat straalt meteen een warme, vrolijke sfeer uit, ondanks dat het ijskoud is bij de kudde jaks die centraal staat in dit verhaal.
Annette van der Plas
vrijdag 17 maart 2023 om 03:20
Afbeelding
beeld

Ukkie en kleine Pukkie is het tweede deel in de serie over de schattige jaks met hun vrolijke hoorns en grote, ronde ogen. Het eerste deel ging over de grootsheid van klein zijn. In dit vervolg ontdekt Ukkie dat hij binnenkort niet meer de kleinste van de kudde is, want er komt een baby bij. Mama jak legt het hem uit: ‘Een ukkepuk-jakkie, een jakkepak-pukkie, een kleintje. Straks zijn we met drie, lieve Ukkie.’

Ukkie is er helemaal klaar voor, het lijkt haar geweldig. Hun sneeuwhol is al knus, maar met drie zal het vast nog veel knusser zijn. Ze maakt een spandoek zodat de baby zich welkom voelt met de tekst: ‘Hoi, zullen we spelen?’ Maar dan vertelt oma dat ze straks alles moet delen. Met haar speelgoed en boeken lukt dat vast wel, maar ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Hoe het koloniale verleden doorwerkt in het heden

Nederlands kolonialisme had niet alleen gevolgen voor landen en volken ver weg, maar veranderde ook de Nederlandse samenleving. De bloei van een havenstad als Middelburg was onlosmakelijk met slavernij verbonden, terwijl iemand als Abel Tasman, uit het Groningse Lutjegast, bij..

Afbeelding

De vitale stem van Rushdie

In zijn nieuwe roman Victoriestad keert Salman Rushdie met een sprookjesachtig verhaal terug naar zijn geboorteland India. Rushdie had het manuscript net voltooid toen hij afgelopen zomer werd neergestoken en het zicht aan één oog verloor.

Afbeelding

Eleanor Catton is terug met een ecothriller

Eleanor Catton schreef met Het woud van Birnam een spannende ecothriller, waarin de paden van een miljardair en een activistisch tuinderscollectief kruisen.

Afbeelding

De debuutroman van een vluchtelingenkind. 'Ik ben een geprivilegieerde versie van mijn moeder'

Journalist Maral Noshad Sharifi was vier jaar toen ze Iran met haar moeder ontvluchtte. In haar debuutroman Citroeninkt onderzoekt ze wat een vluchtervaring doet met een kind.

Afbeelding

Een geur van vuilnis en uitwerpselen maakte de kathedraal van Antwerpen letterlijk adembenemend

Prostituees rondom de kerk, lijklucht in de kerk, honden op het altaar: de kathedraal van Antwerpen deed denken aan de tempel die door Jezus gereinigd werd. ‘Slijk, vuilnis, bedorven water, geronnen bloed en uitwerpselen.’

Afbeelding

Keizer zonder kleren. De ambities van de Hohenzollerns waren torenhoog, maar hielpen ze Hitler in het zadel?

Tien jaar is hij nu, de achterachterachterkleinzoon van de laatste Duitse keizer Wilhelm II. Zijn Hohenzollern-dynastie hield tot 9 maart vast aan enorme claims. Historicus Stephan Malinowski werd ongewild partij.