Levensecht verhaal van de Watersnoodramp

Recensie
Het is inmiddels zeventig jaar geleden, maar voelt voor veel getroffenen nog als de dag van gisteren: de Watersnoodramp van 1953. Willemijn de Weerd sprak een aantal mensen die de ramp overleefden en verwerkte de indrukwekkende verhalen in het jeugdboek Alleen maar zee. Dat levert een indringend en realistisch verhaal op, vol tragiek. Op onverholen wijze laat De Weerd zien hoe het geweest moet zijn voor de slachtoffers.
Annette van der Plas
vrijdag 17 maart 2023 om 03:20
Afbeelding
beeld

Het stormt. De wind giert om het huis. De grote boom in de tuin is omgevallen en het konijnenhok voor de schuur is verdwenen. En wat is dat voor gek geluid? Riet (11) gaat rechtop in haar bed zitten. Het lijken de kerkklokken wel. Maar die luiden op zondag net voor kerktijd, niet midden in de nacht, toch? De zorgen van Riet nemen met het uur toe, zeker als het water komt en het huis begint te trillen. ‘Dit gaat mis’, mompelt haar vader. Vanaf dat moment is de spanning om te snijden en de paniek voelbaar. Uiteindelijk zoeken ze hun toevlucht op het dak en springt Riet op een vlot. Haar vader gooit haar zusje Lenie erachteraan. Maar waarom laat hij hen aan hun lot over? 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Hoe het koloniale verleden doorwerkt in het heden

Nederlands kolonialisme had niet alleen gevolgen voor landen en volken ver weg, maar veranderde ook de Nederlandse samenleving. De bloei van een havenstad als Middelburg was onlosmakelijk met slavernij verbonden, terwijl iemand als Abel Tasman, uit het Groningse Lutjegast, bij..

Afbeelding

De vitale stem van Rushdie

In zijn nieuwe roman Victoriestad keert Salman Rushdie met een sprookjesachtig verhaal terug naar zijn geboorteland India. Rushdie had het manuscript net voltooid toen hij afgelopen zomer werd neergestoken en het zicht aan één oog verloor.

Afbeelding

Eleanor Catton is terug met een ecothriller

Eleanor Catton schreef met Het woud van Birnam een spannende ecothriller, waarin de paden van een miljardair en een activistisch tuinderscollectief kruisen.

Afbeelding

De debuutroman van een vluchtelingenkind. 'Ik ben een geprivilegieerde versie van mijn moeder'

Journalist Maral Noshad Sharifi was vier jaar toen ze Iran met haar moeder ontvluchtte. In haar debuutroman Citroeninkt onderzoekt ze wat een vluchtervaring doet met een kind.

Afbeelding

Een geur van vuilnis en uitwerpselen maakte de kathedraal van Antwerpen letterlijk adembenemend

Prostituees rondom de kerk, lijklucht in de kerk, honden op het altaar: de kathedraal van Antwerpen deed denken aan de tempel die door Jezus gereinigd werd. ‘Slijk, vuilnis, bedorven water, geronnen bloed en uitwerpselen.’

Afbeelding

Keizer zonder kleren. De ambities van de Hohenzollerns waren torenhoog, maar hielpen ze Hitler in het zadel?

Tien jaar is hij nu, de achterachterachterkleinzoon van de laatste Duitse keizer Wilhelm II. Zijn Hohenzollern-dynastie hield tot 9 maart vast aan enorme claims. Historicus Stephan Malinowski werd ongewild partij.