Hoe een gekrenkte dichter met een tomeloze fantasie een krankzinnig verhaal schrijft

Recensie
De Roemeense schrijver Mircea Cartarescu (66) schreef met Solenoïde een turbulente roman, waarin je als lezer bijkans verzuipt, door een mengeling van dromen, surrealistische vertellingen en jeugdherinneringen. Op bijna elke bladzijde staat de waanzin om een hoekje te grijnzen. Cartarescu wordt al jaren getipt voor de Nobelprijs.
Hans van der Ploeg
woensdag 15 maart 2023 om 10:51
De Roemeense schrijver Mircea Cartarescu
De Roemeense schrijver Mircea Cartarescu beeld epa / Marta Perez

Met zijn trilogie Orbitor (De wetenden, De trofee en Het onmetelijke mausoleum) liet Cartarescu zien dat zijn verbeelding geen grenzen kent. Het werk van Cartarescu is bijzonder in trek bij Zuid-Amerikaanse lezers, vermoedelijk door zijn flamboyante taalgebruik. De schrijver noemt Roemenië niet ongeestig ‘een stukje Zuid-Amerika neergedaald in Oost-Europa’. Behalve met Marquez en Borges voelt hij zich verwant met Kafka, Thomas Mann en Proust. 

Voor dit boek uit 2015, dat eind vorig jaar in het Nederlands is gepubliceerd, heb je als lezer veel geduld nodig. Solenoïde telt bijna 880 pagina’s. Met onder meer 2790 keer het woord ‘Help!’, acht bladzijden lang in totaal. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Voorbereid op de komst van een kleintje

Soms verschijnen er van die prentenboeken waarbij alleen het bekijken van de kaft je al vrolijk maakt. Ukkie en kleine Pukkie is er zo eentje.

Afbeelding

Geen goed nieuws voor pooldieren

Leonard Boekee won in 2021 met Saga, zijn mooi vormgegeven boek over orka's, de prijs van de christelijke kinderjury. De wonderlijke onderwaterwereld van deze bijzondere dieren in het koude Noordpoolgebied raakte een gevoelige snaar bij veel kinderen.

Afbeelding

Levensecht verhaal van de Watersnoodramp

Het is inmiddels zeventig jaar geleden, maar voelt voor veel getroffenen nog als de dag van gisteren: de Watersnoodramp van 1953. Willemijn de Weerd sprak een aantal mensen die de ramp overleefden en verwerkte de indrukwekkende verhalen in het jeugdboek Alleen maar zee.

Afbeelding

Het occulte erfgoed van SS'er Himmler: 'Deze waarschuwing uit het verleden kan niet vaak genoeg herhaald worden'

Het occulte erfgoed van de SS van Heinrich Himmler blijft helaas een trekpleister, constateert Evertjan Van Roekel. Hij merkt dat bij bezoeken aan de plek waar Himmler ‘het Vaticaan van de SS’ wilde bouwen.

Afbeelding

Hoe een gekrenkte dichter met een tomeloze fantasie een krankzinnig verhaal schrijft

De Roemeense schrijver Mircea Cartarescu (66) schreef met Solenoïde een turbulente roman. Op bijna elke bladzijde staat de waanzin om een hoekje te grijnzen. Cartarescu wordt al jaren getipt voor de Nobelprijs.

Afbeelding

Waarom jongeren niet meer kunnen lezen en wat we daaraan moeten doen

Nederlandse jongeren behoren tot de slechtste en minst gemotiveerde lezers ter wereld. In andere landen lukt het wél om jongeren leesvaardig te maken. Wat gaat er bij ons verkeerd?