Waarom jongeren niet meer kunnen lezen en wat we daaraan moeten doen

Recensie
Nederlandse jongeren behoren tot de slechtste en minst gemotiveerde lezers ter wereld. In andere landen – waar digitale media net zo als hier oprukken in jongerenculturen – lukt het wél om jongeren leesvaardig te maken. Wat gaat er bij ons verkeerd?
Lydia Fris
dinsdag 14 maart 2023 om 15:09 aangepast 17:10
Op Nederlandse scholen wordt te weinig tijd besteed aan lezen, stellen de auteurs van Omdat lezen loont.
Op Nederlandse scholen wordt te weinig tijd besteed aan lezen, stellen de auteurs van Omdat lezen loont. beeld anp / Patricia Rehe

In het boek Omdat lezen loont wordt de leescrisis in Nederland onder de loep gelegd. Het werk bestaat uit vier delen die eraan bijdragen een beeld te schetsen van de problemen en oplossingen met betrekking tot die crisis. Niet alleen wetenschappers die zich bezighouden met de ontwikkelingen rondom leesonderwijs en leesgedrag dragen hun steentje bij. Ook scholieren, studenten, leraren, schoolbestuurders, lerarenopleiders, bibliotheekmedewerkers, onderwijsinspecteurs, schrijvers, columnisten en beleidsmakers schijnen hun licht op de Nederlandse leescrisis. En daarmee is het een belangrijk betoog dat meerstemmig wordt gehouden.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Voorbereid op de komst van een kleintje

Soms verschijnen er van die prentenboeken waarbij alleen het bekijken van de kaft je al vrolijk maakt. Ukkie en kleine Pukkie is er zo eentje.

Afbeelding

Geen goed nieuws voor pooldieren

Leonard Boekee won in 2021 met Saga, zijn mooi vormgegeven boek over orka's, de prijs van de christelijke kinderjury. De wonderlijke onderwaterwereld van deze bijzondere dieren in het koude Noordpoolgebied raakte een gevoelige snaar bij veel kinderen.

Afbeelding

Levensecht verhaal van de Watersnoodramp

Het is inmiddels zeventig jaar geleden, maar voelt voor veel getroffenen nog als de dag van gisteren: de Watersnoodramp van 1953. Willemijn de Weerd sprak een aantal mensen die de ramp overleefden en verwerkte de indrukwekkende verhalen in het jeugdboek Alleen maar zee.

Afbeelding

Het occulte erfgoed van SS'er Himmler: 'Deze waarschuwing uit het verleden kan niet vaak genoeg herhaald worden'

Het occulte erfgoed van de SS van Heinrich Himmler blijft helaas een trekpleister, constateert Evertjan Van Roekel. Hij merkt dat bij bezoeken aan de plek waar Himmler ‘het Vaticaan van de SS’ wilde bouwen.

Afbeelding

Hoe een gekrenkte dichter met een tomeloze fantasie een krankzinnig verhaal schrijft

De Roemeense schrijver Mircea Cartarescu (66) schreef met Solenoïde een turbulente roman. Op bijna elke bladzijde staat de waanzin om een hoekje te grijnzen. Cartarescu wordt al jaren getipt voor de Nobelprijs.

Afbeelding

Waarom jongeren niet meer kunnen lezen en wat we daaraan moeten doen

Nederlandse jongeren behoren tot de slechtste en minst gemotiveerde lezers ter wereld. In andere landen lukt het wél om jongeren leesvaardig te maken. Wat gaat er bij ons verkeerd?