Het occulte erfgoed van SS’er Himmler: ‘Deze waarschuwing uit het verleden kan niet vaak genoeg herhaald worden’

Interview
Waren Hitler en het nationaalsocialisme met de duivel verbonden? In het spraakgebruik worden Hitler en het nationaalsocialisme gemakkelijk aan de duivel en het kwaad gekoppeld. Het Derde Rijk heet het rijk van het kwaad en het vermoorden van zes miljoen Joden een duivelse daad.
Willem Bouwman
donderdag 16 maart 2023 om 18:42 aangepast 17 maart 2023 08:16
Evertjan van Roekel
Evertjan van Roekel beeld Niek Stam

Gebruikten zij occulte krachten? Onder meer over die vraag gaat het nieuwste boek van Evertjan van Roekel, Wewelsburg. De ondertitel licht toe: ‘De occulte kant van de SS’.

Van Roekel is zich blijven bezighouden met de Tweede Wereldoorlog. In 2019 publiceerde hij een standaardwerk over Nederlanders in de Waffen-SS Veldgrauw. Nu, vier jaar later, ligt het boek over de occulte kant van de SS in de winkel.

Waarom houdt de oorlog hem zo bezig? Zijn geboorteplaats blijkt van invloed. ‘Ik ben geboren en opgegroeid in Wageningen’, zegt Van Roekel. ‘Wageningen staat bekend als de stad waar de capitulatie getekend is. Maar er zijn veel ingrijpender dingen gebeurd. Toen Wageningen frontgebied werd, is de bevolking tweemaal geëvacueerd, eerst in mei ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Hoe het koloniale verleden doorwerkt in het heden

Nederlands kolonialisme had niet alleen gevolgen voor landen en volken ver weg, maar veranderde ook de Nederlandse samenleving. De bloei van een havenstad als Middelburg was onlosmakelijk met slavernij verbonden, terwijl iemand als Abel Tasman, uit het Groningse Lutjegast, bij..

Afbeelding

De vitale stem van Rushdie

In zijn nieuwe roman Victoriestad keert Salman Rushdie met een sprookjesachtig verhaal terug naar zijn geboorteland India. Rushdie had het manuscript net voltooid toen hij afgelopen zomer werd neergestoken en het zicht aan één oog verloor.

Afbeelding

Eleanor Catton is terug met een ecothriller

Eleanor Catton schreef met Het woud van Birnam een spannende ecothriller, waarin de paden van een miljardair en een activistisch tuinderscollectief kruisen.

Afbeelding

De debuutroman van een vluchtelingenkind. 'Ik ben een geprivilegieerde versie van mijn moeder'

Journalist Maral Noshad Sharifi was vier jaar toen ze Iran met haar moeder ontvluchtte. In haar debuutroman Citroeninkt onderzoekt ze wat een vluchtervaring doet met een kind.

Afbeelding

Een geur van vuilnis en uitwerpselen maakte de kathedraal van Antwerpen letterlijk adembenemend

Prostituees rondom de kerk, lijklucht in de kerk, honden op het altaar: de kathedraal van Antwerpen deed denken aan de tempel die door Jezus gereinigd werd. ‘Slijk, vuilnis, bedorven water, geronnen bloed en uitwerpselen.’

Afbeelding

Keizer zonder kleren. De ambities van de Hohenzollerns waren torenhoog, maar hielpen ze Hitler in het zadel?

Tien jaar is hij nu, de achterachterachterkleinzoon van de laatste Duitse keizer Wilhelm II. Zijn Hohenzollern-dynastie hield tot 9 maart vast aan enorme claims. Historicus Stephan Malinowski werd ongewild partij.