Waarom Shell niet anders kan dan olie en gas blijven oppompen

Recensie
Jeroen van der Veer, voormalig ceo van Shell, wil zijn ervaring als leider graag met anderen delen. Ooit kreeg hij bij Shell de bijnaam ‘groene Jeroen’ In het boek over zijn jaren bij Shell blijft het een raadsel waarom hij die titel kreeg.
Piet H. de Jong
dinsdag 21 februari 2023 om 22:00
Shell kan niet anders dan olie en gas naar boven halen
Shell kan niet anders dan olie en gas naar boven halen beeld afp
Klimaat

Het is altijd leerzaam wanneer een leider van groot bedrijf zijn memoires opschrijft. Een dergelijk boek legt iets bloot over de wijze van leidinggeven van de persoon in kwestie en nog meer over de bedrijfscultuur. Zoń boek kan veel verklaren over de koers en de denkwijze van een multinational, zoals Shell. Alleen daarom al is het goed dat Jeroen van der Veer het advies van zijn dochter Femke heeft opgevolgd en zijn gedachten en anekdotes over zijn leven lang werken bij Shell heeft opgeschreven.

Ondanks zijn handicap van woordblindheid kon Jeroen van der Veer goed leren. Wellicht dat zijn moeite met lezen zijn bèta-kant beter heeft ontwikkeld. Na zijn studie in Delft ging hij aan de slag bij Shell. Al op zijn 38ste werd hij een ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Lees ook
Afbeelding

Waarom Shell niet anders kan dan olie en gas blijven oppompen

Van der Veers boek over zijn 42 jaar bij Shell biedt een kijkje in de keuken van een fossiel bedrijf. Van de mooie klimaatbeloften komt in de praktijk maar weinig terecht. En over de rechterlijke veroordeling die Shell in 2021 kreeg te incasseren, rept hij met geen woord.

Afbeelding

'Klimaatgrootouder' Hans Beerends is al zestig jaar activist, en nog steeds niet uitgestreden

Hans Beerends is de 'nestor van de derdewereldbeweging'. Al zestig jaar strijdt hij tegen ongelijkheid en racisme. 'Raak niet geobsedeerd door de mentaliteit van 'meer, meer, meer'.'

Afbeelding

Nederlands kolonialisme heeft alles te maken met de klimaatcrisis van nu, volgens schrijver Amitav Gosh

Wat heeft de moord op de bevolking van een Indonesisch eiland onder leiding van de Nederlander Jan Pieterszoon Coen, vierhonderd jaar geleden, te maken met de klimaatcrisis van nu? Alles, volgens Amitav Ghosh.

Afbeelding

'Er is nog nooit zoveel voedsel geweest voor zo'n lage prijs'

De hongersnood in Biafra raakte Louise O. Fresco als tiener diep. Ze zet zich sindsdien in voor het uitbannen van honger en is er optimistisch over dat het kan, zelfs nu het klimaat verandert.

Afbeelding

Paolo Cognetti: ‘Klimaatverandering is niet alleen maar een tragedie. Er ontstaan ook nieuwe dingen’

Met zijn internationale bestseller De acht bergen bracht de Italiaanse auteur Paolo Cognetti de Alpen dichtbij voor miljoenen lezers. Ook in zijn nieuwe roman komen de bergen terug. Een gesprek met de auteur.