Wat deden Adam en Eva nadat ze het paradijs uitgestuurd waren?

Recensie
Wat deden Adam en Eva nadat ze het paradijs uitgestuurd waren? Vragen als deze krijgen een antwoord in boeken die Joden schreven rond het begin van onze jaartelling. Daniël De Waele onthult die vergeten rijkdom van deze Joodse geschriften uit de oudheid.
Andries Zoutendijk
woensdag 8 februari 2023 om 13:24
Fragmenten van de Dode Zeerollen die in 1947 werden gevonden in een grot bij Qumran.
Fragmenten van de Dode Zeerollen die in 1947 werden gevonden in een grot bij Qumran. beeld afp / Normand Blouin

Toen in 1947 de Dode Zeerollen werden ontdekt, kwam er een complete bibliotheek tevoorschijn van religieuze geschriften uit de derde tot de eerste eeuw voor Christus. Delen van de Hebreeuwse bijbel (Tenach) samen met een reeks geschriften variërend van bijbelcommentaren tot polemieken met andersdenkenden, van mystieke teksten tot leefregels voor de eigen gemeenschap. Allemaal in kruiken bewaard door de Qumran-gemeenschap, een sekte van wereldmijders, bekend als de Essenen. 

Sinds die vondst nam de bestudering van joodse bronnen voor en na de jaartelling een hoge vlucht. We beseffen nu beter hoe veelkleurig het jodendom toen was. Daniël de Waele noemt het een vergeten rijkdom. In zijn nieuwe boek wil hij deze schat ontsluiten. Hij vertelt ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.