Moet een schrijver over alles kunnen schrijven? ‘De literaire vrijheid staat onder druk’

Achtergrond
Pim Lammers trekt zich terug als schrijver van Kinderboekenweekgedicht nadat hij verschillende doodsbedreigingen kreeg vanwege een verhaal over seksueel misbruik. Betekent dit dat je daarom maar beter niet over misbruik kunt schrijven?
Jasper den Boon Rick Moeliker
maandag 6 februari 2023 om 18:45
De Boekhandel Dominicanen in Maastricht paste vorig jaar haar interieur aan voor de Kinderboekenweek. Dit jaar is er veel ophef om deze week.
De Boekhandel Dominicanen in Maastricht paste vorig jaar haar interieur aan voor de Kinderboekenweek. Dit jaar is er veel ophef om deze week. beeld Anp/ Jean-Pierre Geusens

Corien Oranje, die zelf meer dan honderd kinderboeken schreef, vindt het ‘afschuwelijk’ dat haar collega Pim Lammers wordt beschuldigd van het verdedigen van pedofilie. Aanleiding voor die beschuldiging is een verhaal dat Lammers in 2015 schreef voor een literair tijdschrift, waarin het gaat over een twaalfjarige jongen die wordt misbruikt door zijn trainer. In dit verhaal doet Lammers wat Oranje betreft precies het tegenovergestelde: niet het verdedigen van pedofilie, maar juist het bespreekbaar maken om te voorkomen dat het fout gaat. 

Het is hoe dan ook geen verhaal voor kinderen, al ziet Gezin in Gevaar dat dus anders. De katholieke lobbygroep zette een petitie op poten om Lammers te weren als schrijver van het Kinderboekenw..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Piet van Midden over het land dat hij liefheeft: 'Israël is een droom die nachtmerrie kan worden'

Predikant en universitair docent Piet van Midden is vaak meer thuis in Israël dan in Nederland. 'Hier neem ik soms een verkeerde afslag of ken een plaatsnaam niet. Dat overkomt me in Israël nooit.'

Afbeelding

Hoe het koloniale verleden doorwerkt in het heden

Nederlands kolonialisme had niet alleen gevolgen voor landen en volken ver weg, maar veranderde ook de Nederlandse samenleving. De bloei van een havenstad als Middelburg was onlosmakelijk met slavernij verbonden, terwijl iemand als Abel Tasman, uit het Groningse Lutjegast, bij..

Afbeelding

De vitale stem van Rushdie

In zijn nieuwe roman Victoriestad keert Salman Rushdie met een sprookjesachtig verhaal terug naar zijn geboorteland India. Rushdie had het manuscript net voltooid toen hij afgelopen zomer werd neergestoken en het zicht aan één oog verloor.

Afbeelding

Eleanor Catton is terug met een ecothriller

Eleanor Catton schreef met Het woud van Birnam een spannende ecothriller, waarin de paden van een miljardair en een activistisch tuinderscollectief kruisen.

Afbeelding

De debuutroman van een vluchtelingenkind. 'Ik ben een geprivilegieerde versie van mijn moeder'

Journalist Maral Noshad Sharifi was vier jaar toen ze Iran met haar moeder ontvluchtte. In haar debuutroman Citroeninkt onderzoekt ze wat een vluchtervaring doet met een kind.

Afbeelding

Een geur van vuilnis en uitwerpselen maakte de kathedraal van Antwerpen letterlijk adembenemend

Prostituees rondom de kerk, lijklucht in de kerk, honden op het altaar: de kathedraal van Antwerpen deed denken aan de tempel die door Jezus gereinigd werd. ‘Slijk, vuilnis, bedorven water, geronnen bloed en uitwerpselen.’