Nico van Nieuwenhuysen, de foutste arts van Nederland, wordt het liefst vergeten

Recensie
Adriaan van Es (1948) en Arjeh Kalmann (1950) hebben nauwe banden met Amersfoort. Van Es was er 35 jaar huisarts en Kalmann eindigde een lange journalistieke carrière als hoofdredacteur van de Amersfoortse Courant. Het heeft hun altijd verbaasd dat er in Amersfoort zo weinig bekend is over Nico van Nieuwenhuysen (1889-1967).
Willem Bouwman
dinsdag 7 februari 2023 om 14:00
Kamp Amersfoort bij de bevrijding in 1945.
Kamp Amersfoort bij de bevrijding in 1945. beeld Nationaal Archief

Voor de oorlog was Van Nieuwenhuysen immers een capabele chirurg, een vakman, die door zijn patiënten werd gewaardeerd. Bij zijn zilveren jubileum als arts schonken ze hem een Delftsblauw wandbord met de tekst: ‘Eerbied bracht deze hulde samen’. Zijn betekenis reikte verder dan de operatiekamer. Hij zette zich in voor betere medische zorg en hygiënische voorzieningen in Amersfoort.

De komst van een gemeentelijk badhuis aan de Woestijgerweg was mede aan Van Nieuwenhuysen te danken. Als raadslid voor de Christelijk-Historische Unie (CHU), een conservatief-christelijke partij, toonde hij zich nauw betrokken bij de stad. Hij streed voor het behoud van de Kamperbinnenpoort, een van de gezichtsbepalende bouwwerken in de stad. Om het toenemend a..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Wie bepaalt wat 'normaal' is?

'Normaliteit' deed dankzij de uitvinding van de statistiek tweehonderd jaar geleden haar intrede in de Europese en Angelsaksische geneeskunde, fysiologie, psychologie, sociologie en criminologie. Dit had kwalijke effecten, stelt Sarah Chaney (1978).

Afbeelding

De strijd om de ruimte wordt maar geen echt gevecht

We kunnen niet zonder ruimtelijke ordening, een visie die op het niveau van de landelijke overheid wordt ontwikkeld. Dat maakt Jozef Keulartz heel duidelijk. Maar hij had wel scherper positie mogen kiezen.

Afbeelding

Ideaal vakantieboek over een mysterieuze munt

Richard Osinga schreef een toegankelijk en spannend verhaal dat tegelijk de grote vragen niet schuwt. Over drie mensen die worden verbonden door een mysterieuze munt in Congo.

Afbeelding

Staan in de schoenen van de christen-Palestijn

Munther Isaac, Palestijns christen en theoloog, hoopt dat lezers van zijn boek Aan de andere kant van de muur in de schoenen van christen-Palestijnen gaan staan.

Afbeelding

Marteling is niet middeleeuws maar modern mensenwerk

Martelkamers en martelwerktuigen. Het is niet alleen iets voor toeristisch aangeprezen, wat dubieuze musea in Amsterdam of Londen, het gebeurt hier en nu, door mensen die het als baan doen, en ondanks internationale wetgeving.

Afbeelding

Literair schaakspel in Argentinië

Wie Schaaknovelle van Stefan Zweig heeft gelezen, kent ook Mirko Czentowic, zijn fictieve schaakgrootmeester. Bekende literaire, maar ook historische personages, figureren in de nieuwste 'documentaireroman' van Ariel Magnus, die flaneert tussen de tragiek van de Joodse ballings..