Nico van Nieuwenhuysen, de foutste arts van Nederland, wordt het liefst vergeten

Recensie
Adriaan van Es (1948) en Arjeh Kalmann (1950) hebben nauwe banden met Amersfoort. Van Es was er 35 jaar huisarts en Kalmann eindigde een lange journalistieke carrière als hoofdredacteur van de Amersfoortse Courant. Het heeft hun altijd verbaasd dat er in Amersfoort zo weinig bekend is over Nico van Nieuwenhuysen (1889-1967).
Willem Bouwman
dinsdag 7 februari 2023 om 14:00
Kamp Amersfoort bij de bevrijding in 1945.
Kamp Amersfoort bij de bevrijding in 1945. beeld Nationaal Archief

Voor de oorlog was Van Nieuwenhuysen immers een capabele chirurg, een vakman, die door zijn patiënten werd gewaardeerd. Bij zijn zilveren jubileum als arts schonken ze hem een Delftsblauw wandbord met de tekst: ‘Eerbied bracht deze hulde samen’. Zijn betekenis reikte verder dan de operatiekamer. Hij zette zich in voor betere medische zorg en hygiënische voorzieningen in Amersfoort.

De komst van een gemeentelijk badhuis aan de Woestijgerweg was mede aan Van Nieuwenhuysen te danken. Als raadslid voor de Christelijk-Historische Unie (CHU), een conservatief-christelijke partij, toonde hij zich nauw betrokken bij de stad. Hij streed voor het behoud van de Kamperbinnenpoort, een van de gezichtsbepalende bouwwerken in de stad. Om het toenemend a..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Hoe het koloniale verleden doorwerkt in het heden

Nederlands kolonialisme had niet alleen gevolgen voor landen en volken ver weg, maar veranderde ook de Nederlandse samenleving. De bloei van een havenstad als Middelburg was onlosmakelijk met slavernij verbonden, terwijl iemand als Abel Tasman, uit het Groningse Lutjegast, bij..

Afbeelding

De vitale stem van Rushdie

In zijn nieuwe roman Victoriestad keert Salman Rushdie met een sprookjesachtig verhaal terug naar zijn geboorteland India. Rushdie had het manuscript net voltooid toen hij afgelopen zomer werd neergestoken en het zicht aan één oog verloor.

Afbeelding

Eleanor Catton is terug met een ecothriller

Eleanor Catton schreef met Het woud van Birnam een spannende ecothriller, waarin de paden van een miljardair en een activistisch tuinderscollectief kruisen.

Afbeelding

De debuutroman van een vluchtelingenkind. 'Ik ben een geprivilegieerde versie van mijn moeder'

Journalist Maral Noshad Sharifi was vier jaar toen ze Iran met haar moeder ontvluchtte. In haar debuutroman Citroeninkt onderzoekt ze wat een vluchtervaring doet met een kind.

Afbeelding

Een geur van vuilnis en uitwerpselen maakte de kathedraal van Antwerpen letterlijk adembenemend

Prostituees rondom de kerk, lijklucht in de kerk, honden op het altaar: de kathedraal van Antwerpen deed denken aan de tempel die door Jezus gereinigd werd. ‘Slijk, vuilnis, bedorven water, geronnen bloed en uitwerpselen.’

Afbeelding

Keizer zonder kleren. De ambities van de Hohenzollerns waren torenhoog, maar hielpen ze Hitler in het zadel?

Tien jaar is hij nu, de achterachterachterkleinzoon van de laatste Duitse keizer Wilhelm II. Zijn Hohenzollern-dynastie hield tot 9 maart vast aan enorme claims. Historicus Stephan Malinowski werd ongewild partij.