Schrijver Benno Barnard strijdt vanuit Engeland voor beschaving. ‘Onze samenleving is gepsychologiseerd’

Interview
Deze week verscheen Afscheid van de handkus, het nieuwe boek van Benno Barnard (1954). Het is een literaire rollade die van sappigheid bijna uit haar korst knapt. Hoog tijd om aan te schuiven bij deze levenslustige intellectueel thuis, aan de keukentafel. Barnard is een Anglicaanse landjonker in het diepst van zijn gedachten.
Hilbrand Rozema
dinsdag 7 februari 2023 om 09:45 aangepast 13 februari 2023 10:26
Schrijver Benno Barnard blijft vanuit zijn geliefde Zuidwest-Engeland strijden tegen het verval van de beschaving.
Schrijver Benno Barnard blijft vanuit zijn geliefde Zuidwest-Engeland strijden tegen het verval van de beschaving. beeld Carlotta Cardana
Niet te missen

‘Vergeet niet te bukken!’, klinkt het geregeld. Geen overbodige waarschuwing, want de oude balken hangen laag. Het John & Mary West House is dan ook een historisch pand uit 1665, het eerste jaar van de pestepidemie. Je stoot hier je hoofd aan de geschiedenis, dit huis tocht en kiert van historisch besef, je moet bukken en kruipen om van de ene naar de andere ruimte te komen. Het is dus oppassen. Alsof dat nog niet genoeg is, is er ook een keer een huisspook gezien. Maar de nachtrust was diep, mede dankzij de warme kruik die Barnards echtgenote Deanne me meegaf. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Schrijver Benno Barnard strijdt vanuit Engeland voor beschaving. 'Onze samenleving is gepsychologiseerd'

Schrijver Benno Barnard strijdt vanuit Engeland voor de beschaving en de handkus en prijst de schoonheid van de anglicaanse liturgie. Hij noemt zich 'de minst vrome christen uit het Nederlandse taalgebied'.

Afbeelding

Filosoof Sander Griffioen: 'Vroeger hadden mensen geloof, hoop en liefde, nu vaak alleen nog liefde'

Veel mensen ervaren zinloosheid en daardoor richten ze zich vooral op klein, huiselijk geluk, stelt filosoof Sander Griffioen. 'We verwachten er te veel van. De beslotenheid van het gezin kan nooit het hoogste goed zijn.'

Afbeelding

Humberto Tan portretteerde ruim honderd 100-plussers: ‘Ze blijven het leven omarmen’

Voor zijn boek ‘Morgen gaat het beter’ interviewde en fotografeerde Humberto Tan ruim honderd mensen van honderd jaar en ouder. Hij ontdekte: Het leven draait niet om werk of prestige, maar om mensen die om je geven.’

Afbeelding

Cultuurhistoricus David Wertheim: ‘Ik zie bij christenen een soort verliefdheid op de Joden’

In zijn nieuwe boek ‘waar gaat het over als het over Joden gaat?’ maakt David Wertheim een reis door Nederland om onder andere te ontdekken hoe wij hier omgaan met Joden en de Joodse historie.

Afbeelding

Deze priester was een popster, maar werd priester en schrijver: ‘Het was een roeping’

Richard Coles had in 1986 als onderdeel van The Communards een grote hit met ‘Don’t leave me this way’. Later werd hij priester in de Anglicaanse kerk. En nu is er een detective, waarin een dominee de hoofdrol speelt.

Afbeelding

Hoogleraar Ronald Meester: 'We vertrouwen te veel op cijfers en modellen, in de coronacrisis en nu in de stikstofcrisis'

De wetenschap wordt overvraagd, we leveren ons uit aan cijfers en modellen, terwijl hun waarde zeer beperkt is, vindt wiskundige en hoogleraar Ronald Meester. Hij had gehoopt dat we zouden leren van de coronacrisis.