Nederland is klaar voor een nieuwe taal, gelooft Mounir Samuel

Interview
Woorden, uitdrukkingen en zegswijzen zijn niet toevallig ontstaan, maar vertellen iets over de onderliggende machtsstructuren van een samenleving. Mounir Samuel denkt dat Nederland klaar is voor een grondige herziening van de Nederlandse taal.
Elian Yahye
donderdag 2 februari 2023 om 15:14 aangepast 3 februari 2023 08:22
Mounir Samuel: ‘Aan de taal merk je hoe erg de samenleving uitgaat van bepaalde privileges.'
Mounir Samuel: ‘Aan de taal merk je hoe erg de samenleving uitgaat van bepaalde privileges.' beeld Jeroen Jumelet

De weken voorafgaand aan een boekpublicatie zitten voor schrijvers altijd overvol. Mounir Samuel (33) heeft al meerdere boeken op zijn naam staan, maar had het nog nooit zo druk als nu. We zitten in Tolhuistuin, een café en culturele ontmoetingsplek in Amsterdam-Noord. ‘Zelfs mijn uitgeverij heeft dit nog niet meegemaakt.’

Dat komt misschien door de boude stelling die Samuel inneemt in Je mag ook niets meer zeggen: de Nederlandse taal is toe aan een grondige herziening. Nog voordat hij goed en wel op zijn stoel zit, begint hij enthousiast te vertellen. ‘Dit boek gaat een sociale revolutie ontketenen – en het land is er eindelijk klaar voor.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Piet van Midden over het land dat hij liefheeft: 'Israël is een droom die nachtmerrie kan worden'

Predikant en universitair docent Piet van Midden is vaak meer thuis in Israël dan in Nederland. 'Hier neem ik soms een verkeerde afslag of ken een plaatsnaam niet. Dat overkomt me in Israël nooit.'

Afbeelding

Hoe het koloniale verleden doorwerkt in het heden

Nederlands kolonialisme had niet alleen gevolgen voor landen en volken ver weg, maar veranderde ook de Nederlandse samenleving. De bloei van een havenstad als Middelburg was onlosmakelijk met slavernij verbonden, terwijl iemand als Abel Tasman, uit het Groningse Lutjegast, bij..

Afbeelding

De vitale stem van Rushdie

In zijn nieuwe roman Victoriestad keert Salman Rushdie met een sprookjesachtig verhaal terug naar zijn geboorteland India. Rushdie had het manuscript net voltooid toen hij afgelopen zomer werd neergestoken en het zicht aan één oog verloor.

Afbeelding

Eleanor Catton is terug met een ecothriller

Eleanor Catton schreef met Het woud van Birnam een spannende ecothriller, waarin de paden van een miljardair en een activistisch tuinderscollectief kruisen.

Afbeelding

De debuutroman van een vluchtelingenkind. 'Ik ben een geprivilegieerde versie van mijn moeder'

Journalist Maral Noshad Sharifi was vier jaar toen ze Iran met haar moeder ontvluchtte. In haar debuutroman Citroeninkt onderzoekt ze wat een vluchtervaring doet met een kind.

Afbeelding

Een geur van vuilnis en uitwerpselen maakte de kathedraal van Antwerpen letterlijk adembenemend

Prostituees rondom de kerk, lijklucht in de kerk, honden op het altaar: de kathedraal van Antwerpen deed denken aan de tempel die door Jezus gereinigd werd. ‘Slijk, vuilnis, bedorven water, geronnen bloed en uitwerpselen.’