Romanrecensies Rozen in de nacht

Recensie
In 1943 neemt de Amerikaanse Grace elf kinderen mee op een barre tocht door de Pyreneeën. De kinderen, onder wie broer Élias en zus Marguerite, zijn ontsnapt uit een nazikamp in Vichy-Frankrijk. De jonge quakervrouw hoopt ze via Spanje naar haar landgoed in Amerika te krijgen, waar zij en haar man de kinderen een nieuw leven kunnen bieden.
Marianne Hoksbergen
zaterdag 28 januari 2023 om 03:22
Rozen in de nacht Melanie Dobson
Rozen in de nacht Melanie Dobson beeld nd

In 2003 is Addie op zoek naar hulp voor haar goede vriend en mentor Charlie, die een dodelijke ziekte heeft. Alleen een stamceldonatie kan hem helpen. Probleem is echter het vinden van een donor. Een familielid zou het beste zijn, maar die zijn niet voorhanden. Daarom besluit Addie Charlies familiegeschiedenis uit te pluizen, in de hoop dat er toch een donor opduikt. Zo komt ze terecht in Oregon, waar ze ontdekt wat er in de Tweede Wereldoorlog en daarna allemaal is gebeurd met de kinderen die Grace ooit heeft gered.

De twee verhaallijnen van Rozen in de nacht eisen van de lezer een goed geheugen, ook al vanwege de vele namen. Wie daar geen moeite mee heeft, zal genieten van deze spannende roman van Melanie Dobson. Gods..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Ons gezicht is een marker voor onze identiteit. Hoe wil ik gezien worden? Hoe bekijk ik mezelf?

Selfies, videobellen, gezichtsherkenning: het gezicht is in het digitale tijdperk zichtbaarder dan ooit. Merlijn Schoonenboom neemt de lezer mee op een cultuurhistorische reis.

Afbeelding

Amsterdam, stad van planken en van palen, van smurrie en van stank

In middeleeuws Amsterdam stonk het enorm. Een van de maatregelen tegen de stank is nog te zien in de Olifantsgang, op de hoek met de Sint-Annenstraat.

Afbeelding

Nadenken over ernstige gevolgen van klimaatverandering, dat voelt als filosoferen op het dek van de Titanic

Filosoof Wouter Kusters beleefde zelf zijn moment van klimaatpaniek. Hij roept de lezer op het probleem niet weg te wuiven of te ontkennen, maar rustig te overdenken en daarna in actie te komen.

Afbeelding

Alles moet groter, sneller, efficiënter, maar we weten niet waarom. Frank Mulder doet er niet aan mee

Frank Mulder moedigt christenen aan niet mee te gaan in westers 'vooruitgangsdenken' dat mensen vermorzelt en de planeet uitput. Hij vertaalde een oud Frans boek dat hem inspireerde. 'Vrijheid begint met nee zeggen.'

Afbeelding

'Alkibiades' is de nieuwe roman van Ilja Leonard Pfeijffer: een grootse tragedie

Een tragische held, de decadentie van de oude Grieken, de filosofie van Sokrates en een commentaar op de huidige democratie. Ilja Leonard Pfeijffer brengt het allemaal samen in een uitzonderlijke roman: Alkibiades.

Afbeelding

Een wonder in Bretagne

'De Bretons gaan niet tegen de natuur in. Ze gehoorzamen haar. Ze hebben nog gevoel voor het heilige.' Zuster van Liefde Anne, een non uit Parijs, wordt naar Roscoff in Bretagne gestuurd met de voorspelling dat daar een verschijning van Maria ophanden is.