Romanrecensies Rozen in de nacht

Recensie
In 1943 neemt de Amerikaanse Grace elf kinderen mee op een barre tocht door de Pyreneeën. De kinderen, onder wie broer Élias en zus Marguerite, zijn ontsnapt uit een nazikamp in Vichy-Frankrijk. De jonge quakervrouw hoopt ze via Spanje naar haar landgoed in Amerika te krijgen, waar zij en haar man de kinderen een nieuw leven kunnen bieden.
Marianne Hoksbergen
zaterdag 28 januari 2023 om 03:22
Rozen in de nacht Melanie Dobson
Rozen in de nacht Melanie Dobson beeld nd

In 2003 is Addie op zoek naar hulp voor haar goede vriend en mentor Charlie, die een dodelijke ziekte heeft. Alleen een stamceldonatie kan hem helpen. Probleem is echter het vinden van een donor. Een familielid zou het beste zijn, maar die zijn niet voorhanden. Daarom besluit Addie Charlies familiegeschiedenis uit te pluizen, in de hoop dat er toch een donor opduikt. Zo komt ze terecht in Oregon, waar ze ontdekt wat er in de Tweede Wereldoorlog en daarna allemaal is gebeurd met de kinderen die Grace ooit heeft gered.

De twee verhaallijnen van Rozen in de nacht eisen van de lezer een goed geheugen, ook al vanwege de vele namen. Wie daar geen moeite mee heeft, zal genieten van deze spannende roman van Melanie Dobson. Gods..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Hoe het koloniale verleden doorwerkt in het heden

Nederlands kolonialisme had niet alleen gevolgen voor landen en volken ver weg, maar veranderde ook de Nederlandse samenleving. De bloei van een havenstad als Middelburg was onlosmakelijk met slavernij verbonden, terwijl iemand als Abel Tasman, uit het Groningse Lutjegast, bij..

Afbeelding

De vitale stem van Rushdie

In zijn nieuwe roman Victoriestad keert Salman Rushdie met een sprookjesachtig verhaal terug naar zijn geboorteland India. Rushdie had het manuscript net voltooid toen hij afgelopen zomer werd neergestoken en het zicht aan één oog verloor.

Afbeelding

Eleanor Catton is terug met een ecothriller

Eleanor Catton schreef met Het woud van Birnam een spannende ecothriller, waarin de paden van een miljardair en een activistisch tuinderscollectief kruisen.

Afbeelding

De debuutroman van een vluchtelingenkind. 'Ik ben een geprivilegieerde versie van mijn moeder'

Journalist Maral Noshad Sharifi was vier jaar toen ze Iran met haar moeder ontvluchtte. In haar debuutroman Citroeninkt onderzoekt ze wat een vluchtervaring doet met een kind.

Afbeelding

Een geur van vuilnis en uitwerpselen maakte de kathedraal van Antwerpen letterlijk adembenemend

Prostituees rondom de kerk, lijklucht in de kerk, honden op het altaar: de kathedraal van Antwerpen deed denken aan de tempel die door Jezus gereinigd werd. ‘Slijk, vuilnis, bedorven water, geronnen bloed en uitwerpselen.’

Afbeelding

Keizer zonder kleren. De ambities van de Hohenzollerns waren torenhoog, maar hielpen ze Hitler in het zadel?

Tien jaar is hij nu, de achterachterachterkleinzoon van de laatste Duitse keizer Wilhelm II. Zijn Hohenzollern-dynastie hield tot 9 maart vast aan enorme claims. Historicus Stephan Malinowski werd ongewild partij.