Sterke mannen houden vooral van elkaar

Recensie
Ook in een democratie kan er ruimte ontstaan voor ‘de sterke man’. Die kan zichzelf doordrukken of worden gewenst door het volk dat hij zegt te vertegenwoordigen. Maar zijn macht is niet onbeperkt en het ‘tijdperk van’ lijkt alweer voorbij. Een disclaimer vooraf: spreken over ‘de sterke man’ houdt geen bewondering in voor het geslacht van de heerser. Sterke vrouwen zijn er genoeg, maar slechts weinigen brachten het in de recente geschiedenis tot autocraat of dictator. Sterker nog, letterlijk, juist vrouwen op dominante posten brengen vaak matiging, wijsheid en consistentie: Angela Merkel en Madeleine Albright volstaan als voorbeelden. Toch ziet Gideon Rachman in de afgelopen kwarteeuw het tijdperk van de sterke man. Aan hen wijdt hij hoofdstukken, in volgorde van hun opkomst: ‘het archetype’ Poetin (1999), Erdogan (2003), Orbán en Kaczynski (2010), Xi Jinping (2012), Modi (2014), Trump, Bolsonaro en Duterte (2016). De keuze is arbitrair en snel gedateerd. De Zuid-Amerikaanse ‘caudillo’s’ zijn alweer weg, Trump brokkelt af, Poetin verliest in Oekraïne en Erdogan krijgt bij de verkiezingen in voorjaar 2023 echte oppositie. Alleen in China, India en Hongarije lijken de heersers nog vast in het zadel te zitten. Toch is dit boek zeer waardevol. Gideon Rachman is een Britse journalist. In zijn nieuwste boek geeft hij een aantal criteria rond de ‘sterke man’ aan die ook bij het komen en gaan van de poppetjes opgeld blijven doen.
Herman Veenhof
vrijdag 27 januari 2023 om 03:21
Afbeelding
beeld nd

Vier elementen kenmerken ‘de sterke man’: een persoonlijkheidscultus, minachting voor de rechtsstaat, de pretentie ‘het volk’ te vertegenwoordigen en een door angst gedreven, nostalgisch nationalisme. Verrassend blijkt dit kwartet eigenschappen minstens evenzeer op te gaan in democratieën, of wat daar formeel nog voor doorgaat, dan in echte dictaturen, zoals China en Rusland.

Waarom kunnen mannen uitgroeien tot ‘sterk’? Ook bij die vraag ziet Rachman vaste patronen: het type gedijt goed in gebieden die sociaal en economisch zwak zijn; ontwricht zijn door de snelle globalisering, een hoge mate van criminaliteit en corruptie kennen, van migratie een mythisch gevaar maken, door angst voor en haat tegen minderheden te zaaien en in complottheo..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Piet van Midden over het land dat hij liefheeft: 'Israël is een droom die nachtmerrie kan worden'

Predikant en universitair docent Piet van Midden is vaak meer thuis in Israël dan in Nederland. 'Hier neem ik soms een verkeerde afslag of ken een plaatsnaam niet. Dat overkomt me in Israël nooit.'

Afbeelding

Hoe het koloniale verleden doorwerkt in het heden

Nederlands kolonialisme had niet alleen gevolgen voor landen en volken ver weg, maar veranderde ook de Nederlandse samenleving. De bloei van een havenstad als Middelburg was onlosmakelijk met slavernij verbonden, terwijl iemand als Abel Tasman, uit het Groningse Lutjegast, bij..

Afbeelding

De vitale stem van Rushdie

In zijn nieuwe roman Victoriestad keert Salman Rushdie met een sprookjesachtig verhaal terug naar zijn geboorteland India. Rushdie had het manuscript net voltooid toen hij afgelopen zomer werd neergestoken en het zicht aan één oog verloor.

Afbeelding

Eleanor Catton is terug met een ecothriller

Eleanor Catton schreef met Het woud van Birnam een spannende ecothriller, waarin de paden van een miljardair en een activistisch tuinderscollectief kruisen.

Afbeelding

De debuutroman van een vluchtelingenkind. 'Ik ben een geprivilegieerde versie van mijn moeder'

Journalist Maral Noshad Sharifi was vier jaar toen ze Iran met haar moeder ontvluchtte. In haar debuutroman Citroeninkt onderzoekt ze wat een vluchtervaring doet met een kind.

Afbeelding

Een geur van vuilnis en uitwerpselen maakte de kathedraal van Antwerpen letterlijk adembenemend

Prostituees rondom de kerk, lijklucht in de kerk, honden op het altaar: de kathedraal van Antwerpen deed denken aan de tempel die door Jezus gereinigd werd. ‘Slijk, vuilnis, bedorven water, geronnen bloed en uitwerpselen.’