Amerika’s laatste kans. Over de toekomst van de democratie in Amerika

Recensie
Casper Thomas is redacteur bij weekblad De Groene Amsterdammer en was vijf jaar lang de Amerika-correspondent van Het Financieele Dagblad. Dat betekent dat hij kalme, essayistische stukken schreef, maar in dit boek komen vooral de reportage-elementen die hij opdoet aan veel instellingen voor onderwijs, mooi uit de verf.
Herman Veenhof
vrijdag 27 januari 2023 om 03:00
Afbeelding
beeld nd

Thomas is zeer genuanceerd en gaat ver uit boven het geijkte ‘Kijk die Republikeinen nou eens’-stijltje. Natuurlijk heeft die partij onder Donald Trump de afslag naar hard rechts en ondermijning van elke consensus genomen, maar de reactie van de Democraten spiegelde die context. Ook daar werden behoudende, klassiek ethische waarden en normen steeds minder gedoogd. Anomie, stelt zijn vriend Bruce Elkema, de filosoof uit Cedar Rapids, Iowa. 

Thomas is dan ook somber over de Verenigde Staten. Veel wordt er echt kapot gemaakt in een federatie die het moest hebben van samenleven, eigen meningen, kansen voor iedereen en uitdagingen als mogelijkheden. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Hoe het koloniale verleden doorwerkt in het heden

Nederlands kolonialisme had niet alleen gevolgen voor landen en volken ver weg, maar veranderde ook de Nederlandse samenleving. De bloei van een havenstad als Middelburg was onlosmakelijk met slavernij verbonden, terwijl iemand als Abel Tasman, uit het Groningse Lutjegast, bij..

Afbeelding

De vitale stem van Rushdie

In zijn nieuwe roman Victoriestad keert Salman Rushdie met een sprookjesachtig verhaal terug naar zijn geboorteland India. Rushdie had het manuscript net voltooid toen hij afgelopen zomer werd neergestoken en het zicht aan één oog verloor.

Afbeelding

Eleanor Catton is terug met een ecothriller

Eleanor Catton schreef met Het woud van Birnam een spannende ecothriller, waarin de paden van een miljardair en een activistisch tuinderscollectief kruisen.

Afbeelding

De debuutroman van een vluchtelingenkind. 'Ik ben een geprivilegieerde versie van mijn moeder'

Journalist Maral Noshad Sharifi was vier jaar toen ze Iran met haar moeder ontvluchtte. In haar debuutroman Citroeninkt onderzoekt ze wat een vluchtervaring doet met een kind.

Afbeelding

Een geur van vuilnis en uitwerpselen maakte de kathedraal van Antwerpen letterlijk adembenemend

Prostituees rondom de kerk, lijklucht in de kerk, honden op het altaar: de kathedraal van Antwerpen deed denken aan de tempel die door Jezus gereinigd werd. ‘Slijk, vuilnis, bedorven water, geronnen bloed en uitwerpselen.’

Afbeelding

Keizer zonder kleren. De ambities van de Hohenzollerns waren torenhoog, maar hielpen ze Hitler in het zadel?

Tien jaar is hij nu, de achterachterachterkleinzoon van de laatste Duitse keizer Wilhelm II. Zijn Hohenzollern-dynastie hield tot 9 maart vast aan enorme claims. Historicus Stephan Malinowski werd ongewild partij.