Armoede en extravagantie in India: Na 540 bladzijden blijft de lezer even berooid achter als de hoofdpersoon

Recensie
Met Tijd van zonde schreef Deepti Kapoor een schokkend en meeslepend epos over de sociale ongelijkheid in hedendaags India.
Hans Ester
vrijdag 27 januari 2023 om 03:00 aangepast 06:58
Deepti Kapoor
Deepti Kapoor beeld Matthew Parker

In de roman van de in het Indiase Moradabad geboren schrijfster worden drie levens met elkaar verbonden. Door hun verschillende achtergrond vertegenwoordigen Ajay, Neda en Sunny de grote sociale tegenstellingen in het huidige India. De plaats van handeling waar de personages samenkomen, is New Delhi. 

Het openingshoofdstuk beschrijft een dodelijk auto-ongeluk in 2004 in New Delhi. De politie arresteert Ajay, de dronken chauffeur van de auto. De tweeëntwintigjarige Ajay belandt in de gevangenis. Door machten van buiten geniet hij bescherming en wordt hij niet voor de leeuwen gegooid. Later zal blijken dat Ajay niet de chauffeur was van de Mercedes van het ongeluk. Ajay werd opgeofferd om de ware toedracht te camoufleren.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Piet van Midden over het land dat hij liefheeft: 'Israël is een droom die nachtmerrie kan worden'

Predikant en universitair docent Piet van Midden is vaak meer thuis in Israël dan in Nederland. 'Hier neem ik soms een verkeerde afslag of ken een plaatsnaam niet. Dat overkomt me in Israël nooit.'

Afbeelding

Hoe het koloniale verleden doorwerkt in het heden

Nederlands kolonialisme had niet alleen gevolgen voor landen en volken ver weg, maar veranderde ook de Nederlandse samenleving. De bloei van een havenstad als Middelburg was onlosmakelijk met slavernij verbonden, terwijl iemand als Abel Tasman, uit het Groningse Lutjegast, bij..

Afbeelding

De vitale stem van Rushdie

In zijn nieuwe roman Victoriestad keert Salman Rushdie met een sprookjesachtig verhaal terug naar zijn geboorteland India. Rushdie had het manuscript net voltooid toen hij afgelopen zomer werd neergestoken en het zicht aan één oog verloor.

Afbeelding

Eleanor Catton is terug met een ecothriller

Eleanor Catton schreef met Het woud van Birnam een spannende ecothriller, waarin de paden van een miljardair en een activistisch tuinderscollectief kruisen.

Afbeelding

De debuutroman van een vluchtelingenkind. 'Ik ben een geprivilegieerde versie van mijn moeder'

Journalist Maral Noshad Sharifi was vier jaar toen ze Iran met haar moeder ontvluchtte. In haar debuutroman Citroeninkt onderzoekt ze wat een vluchtervaring doet met een kind.

Afbeelding

Een geur van vuilnis en uitwerpselen maakte de kathedraal van Antwerpen letterlijk adembenemend

Prostituees rondom de kerk, lijklucht in de kerk, honden op het altaar: de kathedraal van Antwerpen deed denken aan de tempel die door Jezus gereinigd werd. ‘Slijk, vuilnis, bedorven water, geronnen bloed en uitwerpselen.’