Echte hervormingen waren er alleen in de vroege jaren tachtig, verder bleef na Mao veel bij het oude

Recensie
Zijn trilogie over China tijdens Mao werd een driedelig standaardwerk. Nu komt de Nederlandse historicus in Hongkong met een boek over de tijd na de Grote Roerganger. En alweer blijkt de geschiedenis grimmiger dan de herinnering eraan is.
Herman Veenhof
vrijdag 27 januari 2023 om 03:00
De huidige president van China, Xi Jinping.
De huidige president van China, Xi Jinping. beeld xinhua / Zhang Ling

Frank Dikötter is in Nederland geboren en groeide op in Zwitserland. Sinds 2006 is hij hoogleraar Humanistiek aan de Universiteit van Hongkong. Voor die tijd was hij hoogleraar Moderne Chinese geschiedenis aan de Universiteit van Londen.

Dikötter ploegde niet alleen een immense hoeveelheid media en archief door, hij kon voor dit boek ook putten uit veel interviews met mensen die nu nog leven of het post-Mao tijdperk bewust meemaakten. Daar hoort de historicus uit het Limburgse Stein ook zelf bij. 

In 1985 kreeg hij een beurs om in China te studeren. Hij kwam terecht in Tianjin, een metropool in de buurt van de Chinese hoofdstad Peking. Toen woonden er vijf miljoen mensen, nu drie keer zoveel. Toen reden er twintigduizend auto’s in China, n..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Piet van Midden over het land dat hij liefheeft: 'Israël is een droom die nachtmerrie kan worden'

Predikant en universitair docent Piet van Midden is vaak meer thuis in Israël dan in Nederland. 'Hier neem ik soms een verkeerde afslag of ken een plaatsnaam niet. Dat overkomt me in Israël nooit.'

Afbeelding

Hoe het koloniale verleden doorwerkt in het heden

Nederlands kolonialisme had niet alleen gevolgen voor landen en volken ver weg, maar veranderde ook de Nederlandse samenleving. De bloei van een havenstad als Middelburg was onlosmakelijk met slavernij verbonden, terwijl iemand als Abel Tasman, uit het Groningse Lutjegast, bij..

Afbeelding

De vitale stem van Rushdie

In zijn nieuwe roman Victoriestad keert Salman Rushdie met een sprookjesachtig verhaal terug naar zijn geboorteland India. Rushdie had het manuscript net voltooid toen hij afgelopen zomer werd neergestoken en het zicht aan één oog verloor.

Afbeelding

Eleanor Catton is terug met een ecothriller

Eleanor Catton schreef met Het woud van Birnam een spannende ecothriller, waarin de paden van een miljardair en een activistisch tuinderscollectief kruisen.

Afbeelding

De debuutroman van een vluchtelingenkind. 'Ik ben een geprivilegieerde versie van mijn moeder'

Journalist Maral Noshad Sharifi was vier jaar toen ze Iran met haar moeder ontvluchtte. In haar debuutroman Citroeninkt onderzoekt ze wat een vluchtervaring doet met een kind.

Afbeelding

Een geur van vuilnis en uitwerpselen maakte de kathedraal van Antwerpen letterlijk adembenemend

Prostituees rondom de kerk, lijklucht in de kerk, honden op het altaar: de kathedraal van Antwerpen deed denken aan de tempel die door Jezus gereinigd werd. ‘Slijk, vuilnis, bedorven water, geronnen bloed en uitwerpselen.’