Levenslessen van Ian McEwan: ‘Alles, vooral het leven, valt uiteen’

Recensie
In Lessen heeft Ian McEwan zijn eigen familiegeschiedenis verwerkt; zo vertelt hij het verhaal van een oudere broer die ter adoptie werd afgestaan en die hij pas op latere leeftijd leert kennen.
Leendert Torn
donderdag 26 januari 2023 om 15:05
Lessen is een tour de force waarin McEwan veel van zijn eigen levensvisie en ervaringen heeft ondergebracht.
Lessen is een tour de force waarin McEwan veel van zijn eigen levensvisie en ervaringen heeft ondergebracht. beeld anp

Een Engelse man (in 1948 geboren) heeft driemaal een tragische relatie met een vrouw. De relaties lopen alle drie dramatisch af. Naast liefde en dood is er nog een macht, even ongrijpbaar, die zijn leven stuurt: het verloop van de wereldgeschiedenis.

Het lijkt wel of de Engelse schrijver Ian McEwan bij elke roman die hij schrijft zichzelf opnieuw uitvindt. Zijn omvangrijke oeuvre bevat diverse meesterwerken en altijd snijdt hij een origineel thema aan. Zijn deze week verschenen Lessen beschrijft het leven van één man en neemt al doende grote gebeurtenissen mee die van invloed zijn op zijn levensloop: de Suezcrisis, Cubacrisis, de kernramp in Tjernobyl, de Val van de Muur, met op het laatst de Brexit en corona.   

pianolesLessen begint in Lond..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Piet van Midden over het land dat hij liefheeft: 'Israël is een droom die nachtmerrie kan worden'

Predikant en universitair docent Piet van Midden is vaak meer thuis in Israël dan in Nederland. 'Hier neem ik soms een verkeerde afslag of ken een plaatsnaam niet. Dat overkomt me in Israël nooit.'

Afbeelding

Hoe het koloniale verleden doorwerkt in het heden

Nederlands kolonialisme had niet alleen gevolgen voor landen en volken ver weg, maar veranderde ook de Nederlandse samenleving. De bloei van een havenstad als Middelburg was onlosmakelijk met slavernij verbonden, terwijl iemand als Abel Tasman, uit het Groningse Lutjegast, bij..

Afbeelding

De vitale stem van Rushdie

In zijn nieuwe roman Victoriestad keert Salman Rushdie met een sprookjesachtig verhaal terug naar zijn geboorteland India. Rushdie had het manuscript net voltooid toen hij afgelopen zomer werd neergestoken en het zicht aan één oog verloor.

Afbeelding

Eleanor Catton is terug met een ecothriller

Eleanor Catton schreef met Het woud van Birnam een spannende ecothriller, waarin de paden van een miljardair en een activistisch tuinderscollectief kruisen.

Afbeelding

De debuutroman van een vluchtelingenkind. 'Ik ben een geprivilegieerde versie van mijn moeder'

Journalist Maral Noshad Sharifi was vier jaar toen ze Iran met haar moeder ontvluchtte. In haar debuutroman Citroeninkt onderzoekt ze wat een vluchtervaring doet met een kind.

Afbeelding

Een geur van vuilnis en uitwerpselen maakte de kathedraal van Antwerpen letterlijk adembenemend

Prostituees rondom de kerk, lijklucht in de kerk, honden op het altaar: de kathedraal van Antwerpen deed denken aan de tempel die door Jezus gereinigd werd. ‘Slijk, vuilnis, bedorven water, geronnen bloed en uitwerpselen.’