Hoogleraar en rechtsfilosoof Paul Scholten was een moreel kompas met een wisselvallig oorlogsverleden

Recensie
Paul Scholtens biograaf Rogier Chorus is afgestudeerd als jurist. Chorus (1943) is niet onbekend met het biografisch genre. Hij promoveerde in 2019 op een boek over zijn vader, de Leidse psycholoog Alfons Chorus. Na zijn promotie stortte Chorus zich meteen op een nieuw project: het schrijven van een biografie van hoogleraar en rechtsfilosoof Paul Scholten (1875-1946).
Maria Bouwman
dinsdag 24 januari 2023 om 10:53
Paul Scholten overleed in 1946. Er leven nog maar weinig mensen die Scholten hebben gekend.
Paul Scholten overleed in 1946. Er leven nog maar weinig mensen die Scholten hebben gekend. beeld nd

Bijzonder aan Scholten was dat hij zijn respect voor en gedegen kennis van de juridische praktijk combineerde met filosofische interesse en een religieuze blik. Volgens Scholten heeft het geweten een belangrijke rol in het recht. Een rechter is geen robot die de feiten van de zaak combineert met de regels, en zo tot een uitspraak komt. Als hij de feiten en de regels onder elkaar heeft gezet, komt hij bij het belangrijkste moment in een juridische procedure: de beslissing. 

De rechter moet een ‘sprong’ maken van zaak naar uitspraak. Dit is geen rekensommetje, maar een gewetenskwestie. Hier toont zich de invloed van Scholtens vrijzinnig protestantisme, waarin het geweten en persoonlijke keuzevrijheid een grote rol spelen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Moet een schrijver over alles kunnen schrijven? 'De literaire vrijheid staat onder druk'

Pim Lammers trekt zich terug als schrijver van Kinderboekenweekgedicht nadat hij doodsbedreigingen kreeg vanwege een verhaal over seksueel misbruik. Betekent dit dat je daarom maar beter niet over misbruik kunt schrijven?

Afbeelding

Gekmakende spanning en hemeltergende feesten

Dertien jaar heeft Bret Easton Ellis zijn lezers laten wachten op een nieuwe roman. In Scherven keert de Amerikaanse schrijver, net als in zijn debuut Less Than Zero, terug naar zijn highschool in Los Angeles.

Afbeelding

Nederland is klaar voor een nieuwe taal, gelooft Mounir Samuel

Taal is niet neutraal, maar een spiegel van de samenleving. Schrijver Mounir Samuel denkt dat Nederland klaar is voor een grondige herziening van de Nederlandse taal. ‘Dit boek gaat een sociale revolutie ontketenen'

Afbeelding

De Slag om Stalingrad geldt als een keerpunt in de Tweede Wereldoorlog

Toen het Duitse leger na maanden de strijd om Stalingrad opgaf, op 2 februari 1943, stond vrijwel niets meer overeind. Behalve één gebouw: Pavlovs huis. Maar dat bleek een legende, concludeert de Britse historicus Iain MacGregor in zijn nieuwe boek.

Afbeelding

Na de watersnoodramp zag de koningin het 'beginpunt van de verbroedering der mensheid'

Misschien betaalden de slachtoffers van de watersnoodramp van 1953 met hun levens voor een snellere eenwording van Europa. Dacht een Deense hulpverlener.

Afbeelding

Romanrecensies Rozen in de nacht

In 1943 neemt de Amerikaanse Grace elf kinderen mee op een barre tocht door de Pyreneeën. De kinderen, onder wie broer Élias en zus Marguerite, zijn ontsnapt uit een nazikamp in Vichy-Frankrijk.