Romanrecensies Het mysterie van Lutton Hall

Recensie
Deze roman neemt de lezer mee naar de zestiende eeuw, de tijd dat koningin Elizabeth I regeerde over Engeland. Een roerige tijd, waarin een complot wordt gesmeed om de protestantse koningin te vermoorden en haar te vervangen door haar rooms-katholieke nicht Mary, de koningin van Schotland. Om erachter te komen wie die boze plannen smeden, wordt een spion ingezet, de doofstomme apothekersknecht Tom. Hij kan weliswaar niet horen, maar wel liplezen.
Marianne Hoksbergen
zaterdag 21 januari 2023 om 03:22
Het mysterie van Lutton Hall
Het mysterie van Lutton Hall beeld nd

In 2021 toert de eenzame jonge vrouw Mathilde met een busje door Europa. Als ze een brief ontvangt van een notaris vertrekt ze naar Engeland, waar blijkt dat ze erfgename is van een prachtig landgoed, Lutton Hall. Aanvankelijk wil ze het te koop zetten, maar de geheimen die het huis - en vooral de kapel - herbergt, intrigeren haar zo dat ze op zoek gaat naar de geschiedenis van de mensen die de Hall ooit bewoond hebben.

Het mysterie van Lutton Hall is een prima op zichzelf te lezen vervolg op De geheimen van Saffron Hall. Een toegankelijk historisch verhaal dat lekker wegleest. ◀

roman

Complot tegen Elizabeth I van Engeland

Het mysterie van Lutton Hall

Clare Marchant (vert. Anna Livestro).
Uitg. Harper Collins, Amsterdam 2023.
335 blz. € 21,99

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Gekmakende spanning en hemeltergende feesten

Dertien jaar heeft Bret Easton Ellis zijn lezers laten wachten op een nieuwe roman. In Scherven keert de Amerikaanse schrijver, net als in zijn debuut Less Than Zero, terug naar zijn highschool in Los Angeles.

Afbeelding

Nederland is klaar voor een nieuwe taal, gelooft Mounir Samuel

Taal is niet neutraal, maar een spiegel van de samenleving. Schrijver Mounir Samuel denkt dat Nederland klaar is voor een grondige herziening van de Nederlandse taal. ‘Dit boek gaat een sociale revolutie ontketenen'

Afbeelding

De Slag om Stalingrad geldt als een keerpunt in de Tweede Wereldoorlog

Toen het Duitse leger na maanden de strijd om Stalingrad opgaf, op 2 februari 1943, stond vrijwel niets meer overeind. Behalve één gebouw: Pavlovs huis. Maar dat bleek een legende, concludeert de Britse historicus Iain MacGregor in zijn nieuwe boek.

Afbeelding

Na de watersnoodramp zag de koningin het 'beginpunt van de verbroedering der mensheid'

Misschien betaalden de slachtoffers van de watersnoodramp van 1953 met hun levens voor een snellere eenwording van Europa. Dacht een Deense hulpverlener.

Afbeelding

Romanrecensies Rozen in de nacht

In 1943 neemt de Amerikaanse Grace elf kinderen mee op een barre tocht door de Pyreneeën. De kinderen, onder wie broer Élias en zus Marguerite, zijn ontsnapt uit een nazikamp in Vichy-Frankrijk.

Afbeelding

Pleidooi voor een zelfbewuste democratie

Binnenkort is het een jaar geleden dat Rusland Oekraïne binnenviel. Al snel ging deze oorlog voor Nederland niet meer om 'Rusland tegen Oekraïne', maar om 'wij tegen zij': het democratische Europa, tegen het autocratische Rusland van Poetin.