Het fiasco van de ‘perfecte dag’

Recensie
Een Spaanse man, Luis, beschrijft hoe hij vreemdgaat en als dat op niets uitloopt, geeft hij zijn vrouw adviezen om hun huwelijk weer nieuw leven in te blazen.
Leendert Torn
vrijdag 20 januari 2023 om 03:23
Afbeelding
beeld

Daarnaast streeft hij fanatiek naar de ‘perfecte dag’. Maar dat een ‘perfecte dag’ niet bestaat, dringt niet tot Luis door. ‘Bijna was het een perfecte dag, maar jij …’

Je vraagt je af of de auteur zijn personage op handen draagt of juist als hufter etaleert, waarbij de lezer zelf mag kiezen. Wat je in de roman mist, is een tegengeluid, de tegenstem, van de vrouw bijvoorbeeld. 

Nu moet je het doen met het verhaal van Luis alleen, maar die heeft het geweldig met zichzelf getroffen: dat het leven vaak teleurstelt, ligt altijd aan de ander.

Van Madrid vliegt Luis naar Texas, voor een congres over onlinejournalistiek. Dekmantel voor een affaire die hij heeft met de Mexicaanse architecte Camila. Het wordt het derde jaar op rij dat hij een paar ‘..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Gekmakende spanning en hemeltergende feesten

Dertien jaar heeft Bret Easton Ellis zijn lezers laten wachten op een nieuwe roman. In Scherven keert de Amerikaanse schrijver, net als in zijn debuut Less Than Zero, terug naar zijn highschool in Los Angeles.

Afbeelding

Nederland is klaar voor een nieuwe taal, gelooft Mounir Samuel

Taal is niet neutraal, maar een spiegel van de samenleving. Schrijver Mounir Samuel denkt dat Nederland klaar is voor een grondige herziening van de Nederlandse taal. ‘Dit boek gaat een sociale revolutie ontketenen'

Afbeelding

De Slag om Stalingrad geldt als een keerpunt in de Tweede Wereldoorlog

Toen het Duitse leger na maanden de strijd om Stalingrad opgaf, op 2 februari 1943, stond vrijwel niets meer overeind. Behalve één gebouw: Pavlovs huis. Maar dat bleek een legende, concludeert de Britse historicus Iain MacGregor in zijn nieuwe boek.

Afbeelding

Na de watersnoodramp zag de koningin het 'beginpunt van de verbroedering der mensheid'

Misschien betaalden de slachtoffers van de watersnoodramp van 1953 met hun levens voor een snellere eenwording van Europa. Dacht een Deense hulpverlener.

Afbeelding

Romanrecensies Rozen in de nacht

In 1943 neemt de Amerikaanse Grace elf kinderen mee op een barre tocht door de Pyreneeën. De kinderen, onder wie broer Élias en zus Marguerite, zijn ontsnapt uit een nazikamp in Vichy-Frankrijk.

Afbeelding

Pleidooi voor een zelfbewuste democratie

Binnenkort is het een jaar geleden dat Rusland Oekraïne binnenviel. Al snel ging deze oorlog voor Nederland niet meer om 'Rusland tegen Oekraïne', maar om 'wij tegen zij': het democratische Europa, tegen het autocratische Rusland van Poetin.