Het werken aan een andere, circulaire economie moet veel sneller worden gerealiseerd

Recensie
Wie klimaatverandering ziet, kan verlamd raken door angst. Hoe kom je daarvan af? Ondernemer en politicoloog Rolf Heynen zocht het uit en komt met tips.
Piet H. de Jong
woensdag 18 januari 2023 om 07:53 aangepast 15:51
Een man loopt op het terrein van de 'Grote Groene Muur' in Simiri, Niger. Rolf Heynen noemt het project een lichtpunt in de strijd tegen klimaatverandering. In 2009 werd besloten om in de regio van de Sahel en de Sahara een grote groene muur aan te leggen: een lange strook bomen van 15 kilometer breed en bijna 8.000 kilometer lang, die loopt van het westen naar het oosten van het continent. De 11 betrokken landen willen dat dit tegen 2030 klaar is. Volgens critici is in 2021 slechts 4% van het oorspronkelijke doel bereikt.
Een man loopt op het terrein van de 'Grote Groene Muur' in Simiri, Niger. Rolf Heynen noemt het project een lichtpunt in de strijd tegen klimaatverandering. In 2009 werd besloten om in de regio van de Sahel en de Sahara een grote groene muur aan te leggen: een lange strook bomen van 15 kilometer breed en bijna 8.000 kilometer lang, die loopt van het westen naar het oosten van het continent. De 11 betrokken landen willen dat dit tegen 2030 klaar is. Volgens critici is in 2021 slechts 4% van het oorspronkelijke doel bereikt. beeld afp / Boureima Hama

Smeltend poolijs, brandende bossen, enorme overstromingen, je kunt erdoor verlamd raken. Angstgevoelens leiden tot verlamming en of moedeloosheid. Des te belangrijker is het dat er tekenen van hoop zijn, waaraan men zich kan vastklampen. Bijna in de meest letterlijke zin gaat het gezegde op: hoop doet leven. Vanuit deze invalshoek heeft Rolf Heynen, ondernemer en politicoloog, studie gedaan naar hoopvolle ontwikkelingen. Zo draagt hij zijn boek op aan zijn vrouw en twee dochters, Emilie en Elize, onder het motto: ‘Laten we samen een gezondere, schonere en stabielere planeet achterlaten voor jullie kinderen.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Voorbereid op de komst van een kleintje

Soms verschijnen er van die prentenboeken waarbij alleen het bekijken van de kaft je al vrolijk maakt. Ukkie en kleine Pukkie is er zo eentje.

Afbeelding

Geen goed nieuws voor pooldieren

Leonard Boekee won in 2021 met Saga, zijn mooi vormgegeven boek over orka's, de prijs van de christelijke kinderjury. De wonderlijke onderwaterwereld van deze bijzondere dieren in het koude Noordpoolgebied raakte een gevoelige snaar bij veel kinderen.

Afbeelding

Levensecht verhaal van de Watersnoodramp

Het is inmiddels zeventig jaar geleden, maar voelt voor veel getroffenen nog als de dag van gisteren: de Watersnoodramp van 1953. Willemijn de Weerd sprak een aantal mensen die de ramp overleefden en verwerkte de indrukwekkende verhalen in het jeugdboek Alleen maar zee.

Afbeelding

Het occulte erfgoed van SS'er Himmler: 'Deze waarschuwing uit het verleden kan niet vaak genoeg herhaald worden'

Het occulte erfgoed van de SS van Heinrich Himmler blijft helaas een trekpleister, constateert Evertjan Van Roekel. Hij merkt dat bij bezoeken aan de plek waar Himmler ‘het Vaticaan van de SS’ wilde bouwen.

Afbeelding

Hoe een gekrenkte dichter met een tomeloze fantasie een krankzinnig verhaal schrijft

De Roemeense schrijver Mircea Cartarescu (66) schreef met Solenoïde een turbulente roman. Op bijna elke bladzijde staat de waanzin om een hoekje te grijnzen. Cartarescu wordt al jaren getipt voor de Nobelprijs.

Afbeelding

Waarom jongeren niet meer kunnen lezen en wat we daaraan moeten doen

Nederlandse jongeren behoren tot de slechtste en minst gemotiveerde lezers ter wereld. In andere landen lukt het wél om jongeren leesvaardig te maken. Wat gaat er bij ons verkeerd?