In de omgang met vluchtelingen wordt de identiteit van de Nederlanders zichtbaar

Recensie
In de omgang met vluchtelingen wordt de identiteit van de Nederlanders zichtbaar.
Willem Bouwman
vrijdag 20 januari 2023 om 06:37 aangepast 15:34
Belgische vluchtelingen doen in 1914 de was in een tentenkamp in Nederland.
Belgische vluchtelingen doen in 1914 de was in een tentenkamp in Nederland. beeld Nationaal Archief

Een gangbaar cliché over de Nederlandse volksaard is dat Nederlanders in wezen calvinisten zijn, al hun geloofsafval ten spijt. Volgens dit cliché is calvinistisch hetzelfde als strak, sober, zuinig, nuchter en verstandelijk. Nederland zou een calvinistisch land zijn.

Tegen dit cliché is meermalen bezwaar aangetekend. Calvinistisch Nederland is een historisch misleidend begrip, schreef historicus Gerrit Schutte in 1988. En zijn collega Willem Nijenhuis betoogde in 1994 dat Nederland nooit een calvinistisch land is geweest en waarschijnlijk nooit zal worden.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Gekmakende spanning en hemeltergende feesten

Dertien jaar heeft Bret Easton Ellis zijn lezers laten wachten op een nieuwe roman. In Scherven keert de Amerikaanse schrijver, net als in zijn debuut Less Than Zero, terug naar zijn highschool in Los Angeles.

Afbeelding

Nederland is klaar voor een nieuwe taal, gelooft Mounir Samuel

Taal is niet neutraal, maar een spiegel van de samenleving. Schrijver Mounir Samuel denkt dat Nederland klaar is voor een grondige herziening van de Nederlandse taal. ‘Dit boek gaat een sociale revolutie ontketenen'

Afbeelding

De Slag om Stalingrad geldt als een keerpunt in de Tweede Wereldoorlog

Toen het Duitse leger na maanden de strijd om Stalingrad opgaf, op 2 februari 1943, stond vrijwel niets meer overeind. Behalve één gebouw: Pavlovs huis. Maar dat bleek een legende, concludeert de Britse historicus Iain MacGregor in zijn nieuwe boek.

Afbeelding

Na de watersnoodramp zag de koningin het 'beginpunt van de verbroedering der mensheid'

Misschien betaalden de slachtoffers van de watersnoodramp van 1953 met hun levens voor een snellere eenwording van Europa. Dacht een Deense hulpverlener.

Afbeelding

Romanrecensies Rozen in de nacht

In 1943 neemt de Amerikaanse Grace elf kinderen mee op een barre tocht door de Pyreneeën. De kinderen, onder wie broer Élias en zus Marguerite, zijn ontsnapt uit een nazikamp in Vichy-Frankrijk.

Afbeelding

Pleidooi voor een zelfbewuste democratie

Binnenkort is het een jaar geleden dat Rusland Oekraïne binnenviel. Al snel ging deze oorlog voor Nederland niet meer om 'Rusland tegen Oekraïne', maar om 'wij tegen zij': het democratische Europa, tegen het autocratische Rusland van Poetin.