Blijf in je eigen blikveld

Recensie
Plotseling ging op een stille zondag de bel. Terwijl ik naar de deur liep, zag ik een politieagent op de stoep staan. Er verliep misschien maar anderhalve seconde tussen die waarneming en het moment waarop hij zei: ‘Schrik niet meneer, we zijn bezig met een buurtonderzoek in verband met een gestolen busje vol gereedschappen.’ In dat korte ogenblik schoot er van alles door mijn hoofd. Op zondagmorgen een politieagent aan de deur, ik schrok.
Jogchum Zijlstra
vrijdag 2 december 2022 om 03:22
Afbeelding
beeld

In haar nieuwe bundel, Ongevraagd advies, maakt Ester Naomi Perquin van zo’n kortstondige verwarring een prachtig gedicht. In ’Weet nog wel’ komt ze thuis met de boodschappen en ziet tot haar grote schrik een ambulance voor de deur staan. De tas valt uit haar handen, de wijnfles ligt in scherven en ook de eieren overleven het niet.

ligt de liefste in de keuken, het kind in de wieg, de zoon

in de tuin, heggenschaar, koolmonoxide, uitgegleden,

onverklaarbaar, stukje brood, open raam,

stopcontact, hartaanval, wiegendood –

Wat er op zo’n moment door je hoofd flitst, gebeurt natuurlijk nooit in keurig afgeronde zinnen. Trefwoorden volgen elkaar snel en ongeordend op. Gelukkig is er snel een gevoel van opluchting:

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Romanrecensies Rozen in de nacht

In 1943 neemt de Amerikaanse Grace elf kinderen mee op een barre tocht door de Pyreneeën. De kinderen, onder wie broer Élias en zus Marguerite, zijn ontsnapt uit een nazikamp in Vichy-Frankrijk.

Afbeelding

Pleidooi voor een zelfbewuste democratie

Binnenkort is het een jaar geleden dat Rusland Oekraïne binnenviel. Al snel ging deze oorlog voor Nederland niet meer om 'Rusland tegen Oekraïne', maar om 'wij tegen zij': het democratische Europa, tegen het autocratische Rusland van Poetin.

Afbeelding

Niets zo onvoorspelbaar als geschiedenis

Geschiedenis is lenig en buigbaar. En zeker als er over feiten geen eensgezindheid bestaat, ligt de weg naar de meest bizarre interpretaties van het verleden open. Regimes en dictators maken er handig gebruik van. Maar het komt ook voor in democratieën. 'Niemand is immuun.'

Afbeelding

Drie levens verbonden door migratiecrisis

In Het gouden uur volgen we het verhaal door de ogen van drie verschillende personages. Deze personages zijn met elkaar verbonden, maar juist daarom ontzettend alleen.

Afbeelding

Sterke mannen houden vooral van elkaar

Ook in een democratie kan er ruimte ontstaan voor 'de sterke man'. Die kan zichzelf doordrukken of worden gewenst door het volk dat hij zegt te vertegenwoordigen. Maar zijn macht is niet onbeperkt en het 'tijdperk van' lijkt alweer voorbij.

Afbeelding

Over Bach en het verlangen naar verlossing

Deze vrijdag valt in een bijzondere week. Van 26 januari tot 1 februari is het de week van de poëzie. Deze keer met als thema 'vriendschap' en een geschenk onder de veelbelovende titel Er staat te gebeuren.