Blijf in je eigen blikveld

Recensie
Plotseling ging op een stille zondag de bel. Terwijl ik naar de deur liep, zag ik een politieagent op de stoep staan. Er verliep misschien maar anderhalve seconde tussen die waarneming en het moment waarop hij zei: ‘Schrik niet meneer, we zijn bezig met een buurtonderzoek in verband met een gestolen busje vol gereedschappen.’ In dat korte ogenblik schoot er van alles door mijn hoofd. Op zondagmorgen een politieagent aan de deur, ik schrok.
Jogchum Zijlstra
vrijdag 2 december 2022 om 03:22
Afbeelding
beeld

In haar nieuwe bundel, Ongevraagd advies, maakt Ester Naomi Perquin van zo’n kortstondige verwarring een prachtig gedicht. In ’Weet nog wel’ komt ze thuis met de boodschappen en ziet tot haar grote schrik een ambulance voor de deur staan. De tas valt uit haar handen, de wijnfles ligt in scherven en ook de eieren overleven het niet.

ligt de liefste in de keuken, het kind in de wieg, de zoon

in de tuin, heggenschaar, koolmonoxide, uitgegleden,

onverklaarbaar, stukje brood, open raam,

stopcontact, hartaanval, wiegendood –

Wat er op zo’n moment door je hoofd flitst, gebeurt natuurlijk nooit in keurig afgeronde zinnen. Trefwoorden volgen elkaar snel en ongeordend op. Gelukkig is er snel een gevoel van opluchting:

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Keizer zonder kleren. De ambities van de Hohenzollerns waren torenhoog, maar hielpen ze Hitler in het zadel?

Tien jaar is hij nu, de achterachterachterkleinzoon van de laatste Duitse keizer Wilhelm II. Zijn Hohenzollern-dynastie hield tot 9 maart vast aan enorme claims. Historicus Stephan Malinowski werd ongewild partij.

Afbeelding

In Israël gebeurde iets wat de rest van zijn leven zou tekenen. 'Ik denk er nog elke dag aan.'

Hij is bevriend met de Dalai Lama en verkeert op goede voet met paus Franciscus. Net zo makkelijk houdt hij een spreekbeurt voor de klas: rabbijn Awraham Soetendorp. 80 jaar werd hij. 'Het beste moet nog komen.'

Afbeelding

In alle pijn en ellende van dit bestaan zijn er volgens Philip Yancey soms glimpjes goedheid op te merken

Philip Yancey schetst in Lichtval een eerlijk beeld van zijn schrijnende jeugd. Het verklaart ook waarom twee hoofdthema's – genade en lijden – uit het werk van de christelijke schrijver hem zo na aan het hart liggen.

Afbeelding

Voorbereid op de komst van een kleintje

Soms verschijnen er van die prentenboeken waarbij alleen het bekijken van de kaft je al vrolijk maakt. Ukkie en kleine Pukkie is er zo eentje.

Afbeelding

Geen goed nieuws voor pooldieren

Leonard Boekee won in 2021 met Saga, zijn mooi vormgegeven boek over orka's, de prijs van de christelijke kinderjury. De wonderlijke onderwaterwereld van deze bijzondere dieren in het koude Noordpoolgebied raakte een gevoelige snaar bij veel kinderen.

Afbeelding

Levensecht verhaal van de Watersnoodramp

Het is inmiddels zeventig jaar geleden, maar voelt voor veel getroffenen nog als de dag van gisteren: de Watersnoodramp van 1953. Willemijn de Weerd sprak een aantal mensen die de ramp overleefden en verwerkte de indrukwekkende verhalen in het jeugdboek Alleen maar zee.