Kan het moderne humanisme zonder zijn christelijke wortels?

Recensie
Een notie als erfzonde maakt ons volgens de Nederlands-gereformeerde predikant Jan van Helden alert op het gegeven dat het kwaad altijd weer de kop zal opsteken. En de leer van verzoening door voldoening helpt ons om niet wraakzuchtig voor eigen rechter te gaan spelen.
Gijsbert van den Brink
donderdag 1 december 2022 om 16:35 aangepast 17:22
D66 en ChristenUnie verhouden zich officieel als water en vuur, maar hebben de twee partijen elkaar juist niet nodig? Die vraag roept het proefschrift van Jan van Helden op, volgens Gijsbert van den Brink.
D66 en ChristenUnie verhouden zich officieel als water en vuur, maar hebben de twee partijen elkaar juist niet nodig? Die vraag roept het proefschrift van Jan van Helden op, volgens Gijsbert van den Brink. beeld anp / Robin Utrecht

D66 en de ChristenUnie verhouden zich officieel als water en vuur. Als ze weer eens tot elkaar veroordeeld zijn in een nieuw kabinet, volgt steeds dezelfde rituele dans: de ChristenUnie laat zich met tegenzin zo’n kabinet intrekken en D66 doet dat pas na eerst luid en duidelijk te hebben verkondigd dat deze christelijke partij wel de láátste partner is waarmee men wil samenwerken. 

Maar hebben de twee elkaar juist niet nodig? Die vraag wordt opgeroepen door het proefschrift waarop de Nederlands-gereformeerde predikant Jan van Helden promoveerde aan de Vrije Universiteit Amsterdam, bij de hoogleraren Kees van der Kooi en Matthias Smalbrugge.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Wat deden Adam en Eva nadat ze het paradijs uitgestuurd waren?

Vragen als deze krijgen een antwoord in boeken die Joden schreven rond het begin van onze jaartelling. Daniël De Waele onthult die vergeten rijkdom van deze Joodse geschriften uit de oudheid.

Afbeelding

Nico van Nieuwenhuysen, de foutste arts van Nederland, wordt het liefst vergeten

Nicolaas van Nieuwenhuysen, een bekwaam chirurg, werd kamparts in kamp Amersfoort. Was hij gestoord? Zijn kleinzoon, die psychiater is, waagde zich aan een diagnose.

Afbeelding

Schrijver Benno Barnard strijdt vanuit Engeland voor beschaving. 'Onze samenleving is gepsychologiseerd'

Schrijver Benno Barnard strijdt vanuit Engeland voor de beschaving en de handkus en prijst de schoonheid van de anglicaanse liturgie. Hij noemt zich 'de minst vrome christen uit het Nederlandse taalgebied'.

Afbeelding

Moet een schrijver over alles kunnen schrijven? 'De literaire vrijheid staat onder druk'

Pim Lammers trekt zich terug als schrijver van Kinderboekenweekgedicht nadat hij doodsbedreigingen kreeg vanwege een verhaal over seksueel misbruik. Betekent dit dat je daarom maar beter niet over misbruik kunt schrijven?

Afbeelding

Gekmakende spanning en hemeltergende feesten

Dertien jaar heeft Bret Easton Ellis zijn lezers laten wachten op een nieuwe roman. In Scherven keert de Amerikaanse schrijver, net als in zijn debuut Less Than Zero, terug naar zijn highschool in Los Angeles.

Afbeelding

Nederland is klaar voor een nieuwe taal, gelooft Mounir Samuel

Taal is niet neutraal, maar een spiegel van de samenleving. Schrijver Mounir Samuel denkt dat Nederland klaar is voor een grondige herziening van de Nederlandse taal. ‘Dit boek gaat een sociale revolutie ontketenen'